Ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη, στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ετοιμάζεται να στείλει η Τουρκία, προκειμένου να δει την αντίδραση της Ελλάδας.
Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η βιασύνη που υπήρξε από την Τουρκία να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, φαίνεται πως η συγκεκριμένη ενέργεια θα γίνει γρήγορα.
Αρχικά, λοιπόν, θα γίνει η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, ενός γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται να γίνει αμέσως.
Ψάχνει για φυσικό αέριο
Πέρα από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, η Τουρκία προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.
Όσον αφορά την περιοχή της Κρήτης, η Ελλάδα έχει ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της, τα οποία δεν παρενοχλούν οι Τούρκοι.
Είναι, πάντως, προφανές πως η Τουρκία με την κίνησή της με τη συμφωνία με τη Λιβύη προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα που θα είναι η στρατιωτικοποίηση της έντασης, επιδιώκοντας να σύρει την Ελλάδα σε αυτό το πεδίο.