Η μεγάλη έκρηξη, η οποία ακολούθησε τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στο Intercity 62 και την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, σκορπώντας τον όλεθρο στους σοκαρισμένους και παγιδευμένους στα συντρίμμια επιβάτες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά περισσότερα θύματα από την πυρκαγιά που ξέσπασε, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τι προκάλεσε την ανατριχιαστική «μπάλα» φωτιάς που έχει καταγραφεί σε κάμερες κλειστού κυκλώματος.
Σύμφωνα με τις οικογένειες των θυμάτων, έχουν εντοπιστεί εύφλεκτα υλικά, τα οποία εάν δεν υπήρχαν, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πιθανότατα αρκετά μικρότερος από τους συνολικά 57 επιβεβαιωμένους. Ο Κωνσταντίνος Κολοβός, χημικός μηχανικός ΕΜΠ, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπήρχε ξυλόλιο σε βαγόνι της αμαξοστοιχίας και εξήγησε ότι υπάρχουν πολύ αυστηροί κανονισμοί με τους οποίους πρέπει να έχει συμμορφωθεί ο οργανισμός για να μεταφέρει ξυλόλιο.
«Ένα μήνα μετά το συμβάν είναι πολύς ο χρόνος για να γίνει δειγματοληψία. Άργησε πολύ η διαδικασία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ εκτίμησε πως τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι προκλήθηκαν από την ανάφλεξη και τη φωτιά που αναπτύχθηκε. «Είναι δεδομένο. Οι μισοί τουλάχιστον χάθηκαν ως συνέπεια της φωτιάς που αναπτύχθηκε. Αυτό προκύπτει και από τι παραμορφώσεις της μηχανής και των βαγονιών», υπογράμμισε.
Στο ερώτημα για τον εντοπισμό ξυλολίου, ο καθηγητής τόνισε ότι τα ερωτήματα αυτά πρέπει να «απαντηθούν από το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους», προσθέτοντας ότι «για να βρεθεί το ξυλόλιο και μετά από ένα μήνα από το δυστύχημα, σημαίνει ότι από κάπου διέρρευσε, ή δημιουργήθηκε σαν ενδιάμεσο προϊόν από τη φωτιά που ακολούθησε». Σημείωσε δε ότι το ξυλόλιο είναι «ισχυρός διαλύτης» και πως θα ήταν πιθανό ορισμένα από τα βαγόνια των αμαξοστοιχιών «να μεταφέρουν ξυλόλιο για συγκεκριμένους λόγους, αλλά και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τα ευρήματα του πορίσματος και να διευκρινιστεί η συγκέντρωση του ξυλολίου».
Επεσήμανε δε ότι υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά ξυλολίου, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και σε ποσότητα κάτω των 10 κυβικών θα μπορούσε να δημιουργηθεί «ένα τέτοιο μανιτάρι», αναφερόμενος στη φονική έκρηξη.
«Καταπέλτης» η Μαρία Καρυστιανού
H Μαρία Καρυστιανού, απάντησε σήμερα στις αδιανόητες δηλώσεις των πολιτικών που αποποιούνται κάθε ευθύνη και μιλούν για… σενάρια συνομωσίας και μικροπολιτική, ενώ παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλοίωση του χώρου εγκλήματος, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρο ποινικό αδίκημα.
«Μόλις πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του Κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών προσώπων, αποποιείται των ευθυνών του. Κύριοι, δόθηκε μια εντολή μπαζώματος. Ως ελάχιστο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας είναι να δοθεί ένα όνομα για αυτήν την αξιόποινη και υβριστική πράξη… Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος… Οφείλετε να επιδείξετε σεβασμό στον άνθρωπο, στις αξίες του αλλά και στους νόμους της χώρας που ορκιστήκατε να υπηρετείτε…», ανέφερε η μητέρα που έχασε το παιδί της στα Τέμπη.
«Αυτή η εβδομάδα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμάς και πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω καμιά δήλωση. Μου ζητήθηκε όμως χθες από δημοσιογράφους να απαντήσω στον κ. Αγοραστό. Η δήλωση του κ. Αγοραστού έγινε πάνω σε δική μου παλαιότερη δήλωση η οποία όμως «ακούστηκε» ανήμερα της μαύρης επετείου… Η αλήθεια είναι ότι χθες απέρριψα αυτή την πρόταση διότι πραγματικά θεωρούσα ανούσιο να ξεκινήσω αυτό το δημόσιο διάλογο με τον κ. Αγοραστό. Αλλά νιώθω ότι θα ήθελα να κάνω μία δήλωση όχι απέναντι στον κ. Αγοραστό αλλά απέναντι σε δύο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα τα οποία έκαναν δηλώσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα που σκοτώθηκαν τα παιδιά μας. Ή μία δήλωση αφορά την κα. Μπακογιάννη, η οποία μας είπε ότι θα έπρεπε να μπούμε στα παπούτσια του κ. Καραμανλή γιατί είναι τραγικό να είσαι υπουργός και να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο… Κα Μπακογιάννη, τραγικό είναι να είσαι 19 χρονών να επιστρέφεις χαρούμενη στο σπίτι σου και να σκοτώνεσαι με τον πιο φρικτό και άδικο θάνατο. Τραγικό είναι να καταδικάζεται για το υπόλοιπο της ζωής σου στον πιο ανείπωτο πόνο και το μόνο που σκέφτεσαι και να παρακαλάς είναι άραγε πόσο σύντομα θα έρθει εκείνη η τελευταία μέρα της ζωής σου που θα σε γλιτώσει από το πένθος και θα ξανά συναντήσεις το χαμένο σου παιδί», πρόσθεσε η κα Καρυστιανού.
Αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Μεταφορών, δήλωσε: «Όσο για τον κ. Καραμανλή, δε νομίζω ότι έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η ζωή του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και όταν θέλει να αγκαλιάσει τα παιδιά του απλά ανοίγει τα χέρια του. Η επόμενη δήλωση που την θεωρώ ύψιστη ύβρη και ως προς το περιεχόμενο της αλλά και ως προς την επιλογή της μέρας που έγινε, αφορά τον πρωθυπουργό. Ο οποίος μας δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι θα χυθεί άπλετο φως, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, και θα καταρρεύσουν οι παράλογες και ψευδείς φήμες όταν την ίδια στιγμή παίζει παντού βίντεο με τον κ. Τριαντόπουλο, εντολοδόχο του κ. Μητσοτάκη να μας δηλώνει πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά “τακτοποιήθηκε” ο χώρος του εγκλήματος….»
«Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος.… Εγώ λοιπόν σήμερα αντί να απαντήσω στον κ. Αγοραστό θα απευθυνθώ στον πρωθυπουργό, ο όποιος υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και ότι στο έγκλημα των Τεμπών πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους υπαίτιους οι ευθύνες. Συμφωνούμε κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Και αφού πιστεύετε ότι όντως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, πράγμα που εγώ διαφωνώ πλήρως και μαζί μου πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της χώρας μας, να μας δείξετε εμπράκτως τα όσα δημόσια δηλώνετε. Παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έγκλημα και όπου σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να παρουσιαστούν για να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χώρος του εγκλήματος. Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί; Διαφορετικά υπεκφεύγετε τις ευθύνες σας για ακόμη μια φορά. Μήπως επειδή ελπίζετε ότι κανένας από τους εισαγγελείς που εσείς διορίσατε, δεν θα τολμήσει να σας το ζητήσει. Και να γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις εντυπωσιασμού που συνηθίζετε να κάνετε είναι προσβλητικές για εμάς, για την μνήμη των παιδιών μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων», κατέληξε η Μαρία Καρυστιανού.
Μαρινάκης: Η απόφαση για το «μπάζωμα» ελήφθη υπηρεσιακά
«Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή, ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης, να μπαζωθεί ο χώρος. Είναι σημαντικό να μη διακινούνται ειδήσεις που προκαλούν αναστάτωση», δήλωσε σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ κατόπιν επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως «όλοι αυτοί που μας πετάνε λάσπη, και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση, όταν το κάνουν καλό θα είναι να έχουν στοιχεία. Το να διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι τίμιο. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν κόμματα του κοινοβουλίου».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση για το μπάζωμα της περιοχής του δυστυχήματος ελήφθη υπηρεσιακά και δεν έγινε προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συγκάλυψη. Μια από τις βασικές προτεραιότητες ήταν να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και να προχωρήσουν οι έρευνες.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι «δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο, τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συσκέψεις, δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του πρώην περιφερειάρχη. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Η δικαιοσύνη θα ρίξει φως με μόνο μέλημα το ποτέ ξανά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός».
Ταυτόχρονα, πέταξε το «μπαλάκι» σε όσους συμμετείχαν στον συντονιστικό. «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό αποφάσισαν τις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στο χώρο μετά από ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα. Οι απαντήσεις έχουν δοθεί. Διαμόρφωσαν το χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και όχι σύμφωνα με εντολές», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι δεν έχουν καμία επαφή οι ισχυρισμοί ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή με την πραγματικότητα.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι όλα έγιναν μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών. «Απαντήσεις από αυτούς που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη στο πεδίο. Διαμόρφωσαν το χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν κι όχι με εντολές. Προχώρησαν στις ενέργειές για να ολοκληρώσουν την έρευνα», είπε.
Ο συντονιστής της πυροσβεστικής διαψεύδει τον Τριαντόπουλο
Σε δηλώσεις του στο documentonews.gr ο συντονιστής της πυροσβεστικής Ευάγγελος Φαλάρας διέψευσε ότι η υπηρεσία είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος, ενώ κατήγγειλε ότι τα απροσδιόριστα εγκαύματα των πυροσβεστών δεν προκλήθηκαν από τα υγρά ψύξης που υπήρχαν στα τρένα.
Ο κος Φαλάρας περιγράφει, συγκεκριμένα, ακριβώς τις ενέργειες που έκανε, λέγοντας ότι ζήτησε γερανούς, προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού: «Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε αρχικά ο κ. Φαλάρας και πρόσθεσε: «Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή».
Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση». Μάλιστα, ο κ. Φαλάρας εξέφρασε την πικρία του για τις δηλώσεις Τριαντόπουλου, σημειώνοντας: «Μου δημιουργεί πικρία αν είναι μομφή προς το πρόσωπό μου, ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου».
Μιλώντας για τα ύποπτα εγκαύματα που υπέστησαν οι πυροσβέστες, οι οποίοι επιχείρησαν στον τόπο της τραγωδίας, ανέφερε ότι δεν σχετίζονται με τα υγρά μπαταρίας: «Εγώ ήμουν δίπλα στους συναδέλφους (που έπαθαν τα εγκαύματα) και είχα πάθει κάποιους ερεθισμούς και το θεώρησα ότι ήταν μετά από επαφή με κάποιο αντικείμενο. Όταν οι συνάδελφοι μου είπαν ότι έχουν εγκαύματα και ακολουθήσαμε τη διαδικασία να τους πάμε στο Θριάσιο, τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι που προκλήθηκε από την τριβή, ήταν κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω και θα ήθελα να το γνωρίζω για να προφυλάξω τους συναδέλφους. Αν ήταν υγρά μπαταρίας θα καιγόταν και το ύφασμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δεν επηρεάζει το ύφασμα και επηρεάζει το δέρμα. Αυτό χρειάζεται ειδική γνώση για να σας το απαντήσω εγώ. Ούτε οι γιατροί που τους ρωτήσαμε δεν μπορούσαν να το απαντήσουν. Εγώ δεν είμαι γιατρός, ούτε χημικός», δήλωσε καταλήγοντας.
- Δείτε επίσης: Κόντρα δικηγόρων – εισαγγελέων για την παρέμβαση Αδειλίνη στην ανακριτική διαδικασία για το έγκλημα των Τεμπών