Με το που ξεκίνησε το 2024 άρχισαν να χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας, με τα αναλυτικά στοιχεία για τις προσλήψεις και τις απολύσεις – αποχωρήσεις να φανερώνουν πως ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 25ετίας, όσον αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης.
Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο Ιανουάριο χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από κάθε άλλο αντίστοιχο μήνα μετά το 2000, οπότε και ξεκίνησε στην Ελλάδα η επίσημη ηλεκτρονική καταγραφή μηνιαίων στοιχείων για προσλήψεις – απολύσεις και απασχόληση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της «Εργάνης», κατά τον πρώτο μήνα του 2024 αναγγέλθηκαν 195.001 προσλήψεις, ενώ στο ίδιο διάστημα δηλώθηκαν 226.998 «αποχωρήσεις» από εργασία. Από αυτές, οι 140.099 έγιναν με καταγγελίες ή με λήξη (και μη ανανέωση) συμβάσεων, ενώ οι 86.899 δηλώθηκαν ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις».
Το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 31.997 θέσεις εργασίας, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, η απασχόληση αυξάνεται και οι επιχειρήσεις επεκτείνονται, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.
Παραδοσιακά, βέβαια, τον Ιανουάριο οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, καθώς οι επιχειρήσεις είθισται να αυξάνουν το προσωπικό τους πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να ανταποκριθούν σε εποχικές ανάγκες, και να το μειώνουν αμέσως μετά την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, ειδικά φέτος οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι τόσο πολλές που δεν δικαιολογούνται (ούτε) από την εποχικότητα.
Παράγοντες της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) εκφράζουν απορίες και ερωτηματικά για το γεγονός ότι φέτος το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι χειρότερο από κάθε άλλο αντίστοιχο μήνα της τελευταίας 25ετίας – ακόμη και από την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό και τους αντίστοιχους μήνες των αμέσως προηγουμένων ετών. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι ότι το «άνοιγμα» του ισοζυγίου διευρύνεται, καθώς πέρυσι, για παράδειγμα, χάθηκαν 27.611 θέσεις εργασίας, ενώ το αμέσως υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο ήταν τον Ιανουάριο του 2017, με 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ ακολουθεί εκείνο του 2011 με 28.995.
Μέγα στραπάτσο για το κυβερνητικό «success story»
Τα στοιχεία αυτά «στραπατσάρουν» το κυβερνητικό «success story» περί συνεχούς, μεγάλης μείωσης της ανεργίας και έρχονται σε συνέχεια άλλων αρνητικών στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», τα οποία και φανερώνουν σημαντική μείωση των προσλήψεων και αυξημένο αριθμό απολύσεων στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Μια τάση, μάλιστα, που φαίνεται ότι διατηρείται, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο χάθηκαν 131.496 θέσεις εργασίας, τον Νοέμβριο 52.463, τον Ιανουάριο άλλες 32.000.
Όσον αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης κατά κλάδο, τα στοιχεία της «Εργάνης» δείχνουν ότι οι μισές θέσεις εργασίας (15.255) χάθηκαν στον τομέα εστίασης. Ακολουθεί το λιανικό εμπόριο με 5.293 θέσεις αρνητικό ισοζύγιο, ενώ ακόμη 4.265 θέσεις χάθηκαν σε διοικητικές εργασίες γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης.
Ο τομέας με θετικό ισοζύγιο απασχόλησης και τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας (συνολικά 3.755) είναι η εκπαίδευση (καθηγητές και δάσκαλοι ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων). Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες με 12.088 προσλήψεις και ισοζύγιο +1.602 θέσεις εργασίας.