Στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» που διοργανώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE).
Μεταξύ άλλων, είπε πως υπάρχει κίνδυνος επέλασης της αντιπολιτικής, η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις, αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ για τα Τέμπη είπε πως έγινε «προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».
Περίοδος κρίσεων
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει σε μια περίοδο που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, αλλά και η απαξίωση της πολιτικής, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια αντιπαράθεση χωρίς ισχυρό πολιτικό βάρος. Είναι ένα σημάδι των καιρών που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων.Η εποχή μας μοιάζει -με σημαντικές διαφορές- με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου».
Η εποχή των Μνημονίων
Για την περίοδο που βρισκόταν στην ηγεσία του κόμματος και τις εξελίξεις τότε ανέφερε:
«Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους.
Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ. Και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας».
Για το δημοψήφισμα:
«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Επίσης ανέφερε σχετικά με τα όσα δεν κατάφερε να κάνει:
«Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, στην κρίση. Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας».
Για τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ: «Έγινε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν. Η χώρα παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος γι’ αυτό».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι περήφανος για την έξοδο από το Μνημόνιο, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανοησίες τα σχόλια ότι μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου και σχολίασε πως «ίσως κάποιοι να ενοχλήθηκαν επειδή το κύμα του 2015 έμοιαζε με το κύμα του 1981».
Σχετικά με την επαφή του με το ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του:
«Ο πατέρας μου ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, η μητέρα μου ψηφοφόρος και τα αδέρφια μου ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ. Θυμάμαι στις εκλογές του 1981, που είδα τα δύο κατηφή πρόσωπά τους επειδή το ΚΚΕ δεν έπιασε το 17%.
Οργανώθηκα στην κομμουνιστική Αριστερά όταν κατέρρεαν όλες οι βεβαιότητες. Αυτό που με οδήγησε εκεί ήταν το όραμα, το όνειρο ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της Ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Παπανδρέου υπήρξε μια εμβληματική μορφή, γιατί ολοκλήρωσε τη Μεταπολίτευση. Δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ενταχθεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Έδωσε ορατότητα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Προχώρησε και σε μεγάλες αλλαγές εκσυγχρονισμού της χώρας. Υπάρχει η όψη του Παπανδρέου της “Αλλαγής” και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, όταν έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Εκδικητική η στάση Μητσοτάκη με το Ειδικό Δικαστήριο. Μεγάλη ευθύνη της Αριστεράς το Ειδικό Δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου.»
Η κρίση
«Αυτά τα 50 χρόνια υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες. Η πρώτη αφορά την οικονομία, η δεύτερη τη λειτουργία των θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Δεν πετύχαμε ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό άλμα αυτά τα 50 χρόνια. Η χώρα οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης. Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης. Εγώ θα πω ότι οδηγηθήκαμε λόγω της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί. Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση».
Για την Μεταπολίτευση ανέφερε:
«Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση. Έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια. Θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981. Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή. Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».
Novartis και τηλεοπτικές άδειες
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ατυχή την διαχείριση της τότε κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες.
«Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνησή του έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική». Σχετικά με τον αντιαμερικανισμό ανέφερε πως «υπάρχει ο ιστορικός λόγος και η αιτία που η πορεία του Πολυτεχνείου καταλήγει στην αμερικανική πρεσβεία. Η ουσία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εντοπίζεται στα μηνύματα. Ο αντιαμερικανισμός μου πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος. Εμπνεόμουν από τον Μαρτιν Λούθερν Κινγκ και από τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ».