Σχεδόν δύο εβδομάδες θα διαρκέσει η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Nordic Response 24» του ΝΑΤΟ που άρχισε σήμερα, Δευτέρα 4/3, στη νέα διευρυμένη περιοχή του, με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 στρατιωτών από 13 κράτη-μέλη της Συμμαχίας, σε ασκήσεις στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
«Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ», αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο διοικητής του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Νορβηγίας, υπό την ηγεσία της οποίας διεξάγεται η άσκηση, στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 4.000 Φινλανδοί στρατιώτες. «Για πρώτη φορά η Φινλανδία θα συμμετάσχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές δυνάμεις άμυνας σε ανακοίνωσή τους. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.
⚡️Today, for the first time in history, NATO will start military exercises on the territory of 🇫🇮Finland, which has 1,340 kilometers of a common border with 🇷🇺Russia
Maneuvers called Nordic Response 24 will also take place in the northern regions of 🇳🇴Norway and 🇸🇪Sweden and… pic.twitter.com/wIw32IjEnj
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) March 4, 2024
Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι περίπου 4.500 άτομα από την πολεμική αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε απαιτητικές χειμερινές συνθήκες της Αρκτικής. Για χρόνια, η εξαμηνιαία άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στις ακραίες αρκτικές περιοχές της βόρειας Νορβηγίας, ονομαζόταν «Cold Response». Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις στην ιστοσελίδα τους, χάρη στην επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τελικά τη Σουηδία η άσκηση ονομάζεται, πλέον, «Nordic Response» και φιλοξενείται εξίσου από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
The air operations of #NordicResponse24 will be planned at the multinational Joint Air Operations Centre (JAOC), established in Bodin, Norway, for the duration of the exercise.⁰⁰The lead of the 🇳🇴🇸🇪🇫🇮🇩🇰 air forces visited the JAOC on 4 March 2024. #ilmavoimat #StrongerTogether pic.twitter.com/zXJOF8k3KJ
— Ilmavoimat (@FinnishAirForce) March 4, 2024
Η παν-σκανδιναβική άσκηση αποτελεί μέρος του «Steadfast Defender 24», της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή έως και 90.000 στρατιωτών για αρκετούς μήνες που έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η Συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί όλο το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία. Τα κράτη που συμμετέχουν στην τρέχουσα άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Έμφαση στην άμυνα και την προστασία της σκανδιναβικής περιοχής
Περίπου τα μισά από τα συμμετέχοντα στρατεύματα θα κάνουν ασκήσεις στην ξηρά. Τα υπόλοιπα θα εκπαιδευτούν στη θάλασσα, σε 50 πολεμικά πλοία –υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και διάφορα αμφίβια σκάφη– και στον αέρα σε περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα. Η συνδυασμένη κοινή εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην άμυνα και την προστασία της σκανδιναβικής περιοχής, δήλωσαν Νορβηγοί στρατιωτικοί.
Training on defending our Alliance’s northern territories 🛡️
Hosted by the Nordic countries 🇫🇮 🇳🇴 🇸🇪, 20,000 soldiers begin exercise together as part of the #SteadfastDefender24 series
pic.twitter.com/SZgLO8d8sl— NATO (@NATO) March 4, 2024
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία», δήλωσε συγκεκριμένα ο ταξίαρχος Tron Strand της Βασιλικής Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας και διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του, «η περιοχή της Αρκτικής αντιπροσωπεύει μια σημαντική και στρατηγικής σημασίας περιοχή για το ΝΑΤΟ» και η άσκηση «Nordic Response 2024» «αυξάνει την ετοιμότητα και την ικανότητα των Σκανδιναβών να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε δύσκολες καιρικές και κλιματικές συνθήκες».
- Δείτε ρεπορτάζ: