Την κατάθεση άλλων τριών νομοσχεδίων -πέρα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο- αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, όπως ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο.
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε στην ουσία και το μεγάλο νομοσχέδιο για τις «μικρές ΔΕΗ», δηλαδή πολλές ΔΕΚΟ της χώρας να «εξυγιανθούν» στα πρότυπα της ΔΕΗ και μάλιστα οι προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου θα γίνονται με διαδικασίες fast track.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα κατατεθούν τα εξής νέα νομοσχέδια:
1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία: Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.
2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Eχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την Ε.Ε. και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτήn την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες» είπε ο υπουργός.
3. Κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. «Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας» ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία γενικότερα και όχι μόνο στην οικονομία, αλλά προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και κυρίως η δημοσιονομική σοβαρότητα.
«Οι προοπτικές είναι μοναδικές, γιατί η χώρα βγαίνει από την κρίση, άρα υπάρχει το φαινόμενο του ελατηρίου. Ταυτόχρονα έχουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο συνδυάζεται με την πολιτική σταθερότητα. Αυτός ο συνδυασμός σπάνια συμβαίνει, θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν τα καταφέρουμε. Ο κίνδυνος είναι η αυταρέσκεια. Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.