Από τη μία προσπαθεί να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ψύχραιμη, από την άλλη μιλά με ευχολόγια -όχι η σοφότερη στάση αυτή τη στιγμή- όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της χώρας, τα ελληνο-τουρκικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Δείτε επίσης: Νέα εμπρηστική δήλωση Ακάρ: «Σημάδι αδυναμίας η απέλαση του Λίβυου πρέσβη απ’ την Ελλάδα»
Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε με μια ευχή, στάση μάλλον ανεπίτρεπτη σε αυτή τη φάση. «Ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».
«Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διαννοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ, ο κ. Πέτσας απάντησε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του υπουργού Άμυνας: «Εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι «θα υπάρξει επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ για το άκυρο μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας» εξηγώντας ότι η αποστολή του κειμένου από τουρκικής πλευράς «είναι μια γνωστοποίηση προς τον ΟΗΕ και γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από εμάς νομικά τεκμηριωμένη».
Αναφορικά με τη Λιβύη είπε ότι «το εσωτερικό της χώρας είναι σε μια δύσκολη κατάσταση και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία» τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας».
Όσο για το μεταναστευτικό, παρατήρησε ότι «είναι αισθητά μειωμένες οι ροές των προσφύγων», αλλά δεν θα ήθελε να το αποδώσει «σε γεωπολιτικές εξελίξεις». «Περιμένουμε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο, για να δούμε αν πρόκειται για περιορισμό των ροών από την Τουρκία».
Τη βεβαιότητά του πως το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, κατά τη συζήτηση για το θέμα του “ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη”, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.
Τι είπε ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν μπει στο Συμβούλιο
«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».