Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά αναφέρονται στον κοινή δήλωση για τον στρατηγικό μηχανισμό ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ουάσινγκτον. Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν «υπογράμμισαν την σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας».
Met yesterday with Turkish Foreign Minister @HakanFidan and discussed a range of topics as part of our Strategic Mechanism, including energy security, climate change, Syria, Gaza, and the South Caucasus. pic.twitter.com/XLsucOm4NH
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) March 9, 2024
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Πέμπτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα και την υπογραφή Διακήρυξης Τουρκίας-Ελλάδας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία».
Μπλίνκεν και Φιντάν ανακοίνωσαν ότι ο στρατιωτικός εμπορικός διάλογος ΗΠΑ-Τουρκίας θα διεξαχθεί εντός του 2024 και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών.
Κατά την συνάντηση στην Ουάσινγκτον συζητήθηκαν, επίσης, οι ευκαιρίες μετασχηματισμού των διμερών σχέσεων στον τομέα Ασφάλειας και Αμυνας, με στόχο να αξιοποιηθούν οι σημαντικές δυνατότητες και η καινοτομία εκατέρωθεν για την αντιμετώπιση των στρατηγικών προκλήσεων και ευκαιριών.
Οι δύο υπουργοί «επανέλαβαν την δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, εμπροσθοβαρή, θετική διμερή ατζέντα που προωθεί τους κοινούς στόχους και αντιμετωπίζει τις αναδυόμενες παγκόσμιες προκλήσεις. Συζήτησαν την ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών προτεραιοτήτων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής».
Επιπροσθέτως, «επανέλαβαν την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας». Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Άγκυρας στην Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών, και την διευκόλυνση των ζωτικών ασφαλών οδών για τα σιτηρά και το διεθνές εμπόριο.
Για την Γάζα στο κείμενο της δήλωσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι επικεφαλής της αμερικανικής και τουρκικής διπλωματίας υπερτόνισαν την σημασία εξεύρεσης «μιας οδού προς τον τερματισμό της σύγκρουσης» και την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επαναβεβαίωσαν, επίσης, την δέσμευσή τους για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.
Όσον αφορά στον Νότιο Καύκασο, Μπλίνκεν και Φιντάν δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την προώθηση ισορροπημένης και διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, και συμφώνησαν ότι αυτό θα προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα, συνεργασία και ευημερία.
Πηγή φωτό: Twitter Άντονι Μπλίνκεν