Οι ευρωεκλογές και το… Πάσχα των καθολικών είχαν ως αποτέλεσμα την επίσπευση κατά έναν μήνα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, αντί για την 1η Μαΐου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Μαρτίου.
- Από τον Σπύρο Γεράρδη
Ενδεικτικό τού πόσο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τους εργαζομένους είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι, με βάση τον μνημονιακό νόμο που ακόμη εφαρμόζει, στη διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό συμμετέχουν σχεδόν όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), αλλά και φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, και μόνο η ΓΣΕΕ από πλευράς εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρόταση της τελευταίας, που είναι ίσως και η μόνη η οποία περιλαμβάνει αποδοχές αντίστοιχες των αναγκών της εποχής, να φαντάζει όχι ρεαλιστική, όπως θα έπρεπε, αλλά παράλογη!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο νέος κατώτατος μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 16,5%, δηλαδή στα 908 ευρώ, «ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μη μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος», όπως επισημαίνει.
Δηλαδή, απλά και μόνο για μη γίνουν φτωχότεροι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο. Το πόσο… παράταιρη φαίνεται η πρόταση της ΓΣΕΕ καταδεικνύεται από τις εισηγήσεις των εργοδοτών. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευ,ρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτήν της Τραπέζης της Ελλάδος.
Οι έμποροι (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5%, η οποία θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, με κυριότερο το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που ανέρχεται σήμερα στα 479 ευρώ. Αναλυτικά:
- Το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και είναι στα 479 ευρώ, ενώ το ημερήσιο επίδομα ανεργίας στα 19,17 ευρώ.
- Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 249,27 ευρώ.
- Το ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, ύψους 287,6 ευρώ.
- Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, ύψους 287,6 ευρώ.
- Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, το οποίο ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, ύψους 383 ευρώ.
- Το ειδικό εποχικό βοήθημα, το ύψος του οποίου για τους οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ύψους 903 ευρώ.
- Ειδικό εποχικό για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ., στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ύψους 610 ευρώ.
- Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων, ύψους 479 ευρώ.
- Ειδική παροχή μητρότητας, η οποία ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 780 ευρώ.
- Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή έως 2.342 ευρώ.
- Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ): αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 26 ευρώ
Πώς θα διαμορφωθούν οι καθαρές αποδοχές
Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, ο νέος κατώτατος µισθός, από τα 780 ευρώ µεικτά που είναι σήµερα, αναµένεται να κυµανθεί στα 820 έως 830 ευρώ, δηλαδή αύξηση τουλάχιστον κατά 5% ή 6%. Ταυτόχρονα, το ύψος του κατώτατου µισθού αναµένεται να συµπαρασύρει άλλα 18 επιδόµατα και συνολικά τις απολαβές άνω του 1.000.000 εργαζοµένων, ανέργων και σπουδαστών.
Εφόσον ο κατώτατος µισθός φτάσει τα 820 ευρώ µικτά, δηλαδή αυξηθεί κατά 5,13%, τότε οι καθαρές αποδοχές, από 667 ευρώ που είναι σήµερα, θα διαµορφωθούν σε 701 ευρώ για εργαζοµένους χωρίς καθόλου προϋπηρεσία. Εάν κάποιος έχει συµπληρώσει µία τριετία, τότε οι αποδοχές του θα φτάσουν τα 770 ευρώ, µε δύο τριετίες τα 848 ευρώ και µε τρεις τριετίες (το ανώτατο όριο) τα 887 ευρώ καθαρά. Εάν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να φτάσει ο κατώτατος µισθός τα 830 ευρώ µεικτά, δηλαδή αύξηση κατά 6,41%, τότε οι καθαρές αποδοχές θα διαµορφωθούν σε 709 ευρώ. Με µία τριετία θα ανέλθουν σε 779 ευρώ, µε δύο τριετίες σε 858 ευρώ και µε τρεις τριετίες σε 943 ευρώ.