Μία αντιπροσωπεία 15 μελών του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας αναμένεται να συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η κυβέρνηση προωθεί μία υποτιθέμενη ανασυγκρότηση χωρίς ωστόσο να δίνει χρήματα!
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου με εκπροσώπους των μπλόκων, επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος που άνοιξε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, καθιστώντας ωστόσο σαφές το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά είναι πιεσμένα και η κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει πίσω στα αιτήματά τους. Άρα…; Όταν δεν δίνονται χρήματα και ακούγονται πολλά λόγια, τότε υπάρχει κοροϊδία… Το υποτιθέμενο πλάνο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του νομού, στις 11:00, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων στις 12:30 αντιστοίχως στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Ειδική αναφορά θα γίνει στο θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών, αλλά και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Όπως διαμηνύουν οι Θεσσαλοί «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις» υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις εκτάσεις, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας πάλι το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.
Το ολλανδικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας
Ο Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας. Σε αυτό περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.
Οι αγρότες, που έκαναν συλλαλητήριο χθες Κυριακή 10/3, στο Κιλελέρ, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα από το Κιλελέρ, ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας. «Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όσον αφορά τις περιοχές που είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ζητάμε άμεσα λύσεις τι θα γίνει με αυτά τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ειδικά για τη λίμνη Κάρλα που 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα όπως και αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας. «Εκτελούμε την εντολή των αγροτών να βρισκόμαστε εδώ με τη μορφή συλλαλητηρίου και όχι σαν ημέρα απλά μνήμης των πεσόντων αγροτών στην αγροτική ιδέα. Τα προβλήματα μας φέρνουν ακόμα εδώ, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία όσο να λυθούν τα αιτήματα, τα δίκαια αιτήματά μας όπως έχουν αναγνωριστεί από όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.
Διαβάστε ακόμα:
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κατάληψη στο Δημαρχείο της Λήμνου – Τα αιτήματα των αγροτών