Μια νέα μόδα ανατέλλει στα social media και ιδιαίτερα στο Facebook, μετά τη δημιουργία κάποιων γυναικείων διαδικτυακών ομάδων που στοχοποιούν την ανδρική απιστία.
«Βγαίνουμε με τον ίδιο τύπο;», είναι το όνομα αρκετών γυναικείων ομάδων που έχουν ως σκοπό να ξεσκεπάσουν τους… άπιστους άνδρες! Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην περιγραφή τους, δημιουργήθηκαν προκειμένου να προειδοποιούν τις άλλες γυναίκες για την απιστία των ανδρών τους, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, «Αυτές οι ομάδες παρέχουν στις γυναίκες μια αίσθηση ασφάλειας. Οι αναρτήσεις λειτουργούν ως επιδοκιμασίες – σαν κριτικές Yelp για πιθανούς συντρόφους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέτοιες ομάδες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και έρχονται να απαντήσουν στο διαχρονικό ερώτημα αρκετών γυναικών, εάν ο άντρας τους, τους απατά. Όσον αφορά δε τον τρόπο οργάνωσης τους, υπάρχουν τέτοιες διαδικτυακές ομάδες ανά πόλη ή περιοχή, στις οποίες οι γυναίκες ανεβάζουν φωτογραφίες των αντρών με τους οποίους βγαίνουν ραντεβού ή είναι σε σχέση, προσπαθώντας έτσι να εξακριβώσουν ότι δεν χάνουν μάταια το χρόνο τους.
Εκτός φυσικά από τη συγκεκριμένη χρησιμότητα, αυτές οι ομάδες πολύ γρήγορα μετουσιώθηκαν ως ένα μέρος όπου μια γυναίκα μπορεί να προειδοποιεί έγκαιρα τις άλλες για τα «red flags» ορισμένων ανδρών, δηλαδή τις προβληματικές συμπεριφορές τους.
Ωστόσο, παρά την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των ομάδων, που πλέον έχουν γίνει trend, υπάρχουν διάφορες νομικές ενστάσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα των ανδρών που στοχοποιούνται. Για παράδειγμα, σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ισπανία, εάν κάποιος έχει ανεβάσει δική του φωτογραφία σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορεί κάποιος δεύτερος να την χρησιμοποιήσει χωρίς τη ρητή του συγκατάθεση, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπως στις ΗΠΑ που κάποιοι άντρες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης από τέτοιου είδους ομάδες, όπως ο Nikko D’Ambrosio, ο οποίος στις 11 Ιανουαρίου, ενώπιον του Βόρειου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ιλινόις, έγινε ο πρώτος άνδρας που μήνυσε μία από αυτές τις ομάδες, μηνύοντας 27 γυναίκες, έναν άντρα, τη Meta και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας αποζημίωση άνω των 75.000 δολαρίων, καθώς ισχυρίστηκε ότι έγινε αντικείμενο δυσφήμισης, doxing και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής του, εξαιτίας αναρτήσεων σε μια τέτοια ομάδα, οι οποίες τον στοχοποιούσαν.