Σαν το σπήλαιο Πετραλώνων στην Χαλκιδική… δεν έχει! Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Must Read

Επισκέψιμο για το κοινό είναι από τις 28 Φεβρουαρίου, το σπήλαιο Πετραλώνων…

Ποια είναι όμως η ιστορία του του επιβλητικού μέρους, σύμφωνα με όσα περιγράφονται:

Ήταν κάτι σαν κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ότι κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε ένα σημείο όπου ακουγόταν ήχος νερού.

Τον Μάιο του 1959, δύο νέοι κατέβηκαν με σχοινιά και ανακάλυψαν μια σπηλιά. Αργότερα, κάτοικοι άνοιξαν μια μικρή είσοδο απ’ όπου μπορούσαν να μπαίνουν με ευκολία, κρατώντας φανάρια και κεριά για να φωτίσουν το απόλυτο σκοτάδι.

Όταν ανασύρθηκαν τα πρώτα απολιθώματα και ένα σχεδόν άθικτο ανθρώπινο κρανίο, το σπήλαιο των Πετραλώνων, φωτίστηκε μετά από χιλιάδες χρόνια! Πλέον έχει και ένα γενναίο λίφτινγκ, καθώς κράτησε κλειστές τις πύλες του επί 5 χρόνια.

Το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέλαβε την ξενάγηση στους αναμορφωμένους χώρους με την βοήθεια του προϊστάμενου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ανδρέα Ντάρλα.

Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο στο 10% με 20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια (!) και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί αλλά και άγρια ζώα, λιοντάρια, αρκούδες και πολλές ύαινες. Όπως μαρτυρά η πλειονότητα των απολιθωμάτων που βρέθηκαν. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη σάλα του, γνωστή ως «Σπήλαιο των κόκκινων πετρών», γιατί επικρατεί το κόκκινο από τα οξείδια του σιδήρου.

Ένα μοναδικό σπάνιο εύρημα στο οποίο το Μουσείο Πετραλώνων οφείλει μεγάλο μέρος από την φήμη του αλλά και την επισκεψιμότητα, είναι το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε το 1960! «Το κρανίο βρέθηκε κολλημένο σε ύψος, δεν ήταν δηλαδή στο δάπεδο και ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Το ζήτημα όμως είναι ότι βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής ο οποίος το ξεκόλλησε και το έφερε στην επιφάνεια και στους επιστήμονες. Υπέδειξε βέβαια μεταγενέστερα το σημείο που το βρήκε αλλά σίγουρα είχαν χαθεί πολύτιμα τεκμήρια αφού η ανακάλυψή του δεν έγινε από ειδικούς που θα έδιναν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία με βάση την ακριβή του θέση» ανέφερε ο κ. Ντάρλας υποδεικνύοντας την περιοχή που εκτιμάται ότι ήταν το κρανίο. «Η μοναδικότητά του», συνεχίζει, «έγκειται και στο γεγονός ότι ήταν σχεδόν άθικτο».

Όπως αναφέρεται στην έκδοση του 2007 του ΑΠΘ με τίτλο «Πετράλωνα, ένα σπήλαιο, μια προ…ιστορία» που υπογράφουν οι Ευαγγελία Τσουκαλά και Γιώργος Κουφός, το κρανίο των Πετραλώνων τοποθετείται στο είδος Homo heidelbergensis. Στο είδος αυτό τοποθετείται μια σειρά κρανίων που ουσιαστικά περιλαμβάνουν όλες τις μορφές, οι οποίες αποτελούν την μετάβαση από το Homo erectus στο Homo sapiens και που αναφέρονται ως αρχαϊκοί Homo sapiens.

«Το κρανίο είναι ένα παλαιοντολογικό εύρημα, δεν είναι αρχαιολογικό. Οι αρχαιολόγοι ασχολούνται με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ανθρώπου, εμείς ασχολούμαστε με τα κόκκαλα, με φυσική ανθρωπολογία» είπε η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Μουσείου, Ευαγγελία Τσουκαλά. Όπως εξηγεί, χρονολογικά το κρανίο έχει προσδιοριστεί στα 200.000 χρόνια, όμως δεν είναι η ηλικία του αλλά η κατάσταση της διατήρησής του που το κάνει να είναι μοναδικό στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ειναι αληθινά εντυπωσιακό το σπήλαιο των Πετραλώνων κι ακόμα πιο εντυπωσιακά τα παλαιοντολογικά ευρήματα. Ομως μου κάνει εντύπωση που στο άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τα πάντα γύρω από το Σπήλαιο και τις έρευνες του, που αποδεικνύουν ότι ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι 700.000 ετών. Δηλαδή πολύ πιο αρχαίος από την επίσημη άποψη που λέει ότι οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αφρική!!!!
    Ο άνθρωπος αυτός είναι ο παλαιοντολόγος και αρχαιολόγος Αρης Πουλιανός. Ο άνθρωπος που ήρθε σε σύγκρουση με το πολιτικό και επιστημονικό κατεστημένο, διότι τα ευρήματα του δεν ταίριαζαν με όσα μας μαθαίνουν για Ινδοευρωπαίους, για προέλευση των Ελλήνων από κάπου αλλού κλπ…
    Ο Αρης Πουλιανός απέδειξε την αυτοχθονία των κατοίκων του Ελλαδικού χώρου… γι αυτό και δέχθηκε επιθέσεις ακόμα και σωματικές και εκδιώχθηκε από το έργο του με την βία….
    Μεγαλύτεροί του διώκτες ήταν εκτός από κύκλους του “επιστημονικού” κόσμου της πατρίδας μας (ενώ οι διεθνείς επιστήμονες τον στήριξαν), το πολιτικό κατεστημένο με κύριους εκφραστές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Μελίνα Μερκούρη και γενικά ΠΑΣΟΚους και Νεοδημοκράτες….
    Μπορείτε να δείτε ένα πλήρως ενημερωτικό βίντεο στο youtube για να καταλάβετε ότι το άρθρο είναι στο θέμα αυτό, εκτός τόπου και χρόνου, όσον αφορά την ιστορία της έρευνας αυτής…
    https://www.youtube.com/watch?v=KCI-tAPuRBo

    ΥΓ, Ο Πουλιανός πέθανε το 2021 και θεωρώ ανίερο, αισχρό και άδικο να αναφέρεται μια μελέτη του 2007 των Τσουκαλά και Κουφού και να μην αναφέρεται το τεράστιο έργο του Πουλιανού.
    Τα οστά κλάπηκαν και η 12ετής έρευνα του Πουλιανού που απέδειξε περίτρανα ότι το κρανίο είναι 700.000 ετών προσπαθούν να εξαφανιστούν…. Αλλά δεν θα τους περάσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This