Από το FSRU Αλεξανδρούπολη στο «δίδυμο» έργο της Θράκης

Καταλυτικός ο ρόλος του ομίλου Κοπελούζου στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας

Must Read

Μια εμβληματική επένδυση ετοιμάζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και ακόμη μία έρχεται να πολλαπλασιάσει τη δυναμική της. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ακριβής περιγραφή του ενεργειακού ανασχεδιασμού που υλοποιείται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα, με επίκεντρο δύο εμβληματικά έργα του ομίλου Κοπελούζου: το FSRU Αλεξανδρούπολη και το «δίδυμό» του που είναι στα σκαριά, το FSRU Θράκη.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το πρώτο FSRU ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε λίγες εβδομάδες από τώρα και για 30 χρόνια τουλάχιστον. Αποτελεί έναν πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου, βοηθώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας. Πρόκειται για έναν ολιστικό επανασχεδιασμό στην ενεργειακή ταυτότητα της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της, που σε βάθος χρόνου μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο αναφοράς και για άλλες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, οι νέες θέσεις εργασίας και οι πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εξελίσσονται στην περιοχή είναι βέβαιο πως αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Οι θετικές επιπτώσεις όλων των παραπάνω αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με το «δίδυμο» FSRU Θράκη, το οποίο είναι στα σκαριά έχοντας ήδη πάρει εδώ και μήνες την άδεια εγκατάστασης. Πλέον με την τεχνογνωσία να θεωρείται δεδομένη από έναν όμιλο που έχει δώσει εξετάσεις πολλές φορές στο παρελθόν σε δύσκολα και απαιτητικά έργα, πηγές της αγοράς πιστεύουν πως σύντομα θα μιλάμε για μια δεύτερη υποδομή που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα έγχυσης φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη γίνονται προεργασίες ώστε σε συνεργασία με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία η ενέργεια να εκπορεύεται στην Ελλάδα και να διοχετεύεται σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το αέριο από το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα φτάνει μέσω του IGB και του σταθμού του Σιδηροκάστρου σε αντίστροφη ροή στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των υφιστάμενων διασυνδέσεων στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία, και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Θα προσεγγίζει, δηλαδή, μια αγορά 65 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, με την Ελλάδα να βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη τόσο με όρους γεωστρατηγικής όσο και με όρους οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This