Ψυχρολουσία από την απόφαση του Moody’s! 

Ο οίκος αξιολόγησης δεν έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα και με ανάλυσή του δεν άλλαξε τις προοπτικές ούτε τη βαθμολογία

Must Read

«Παγωμάρα» επικράτησε στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Moody’s να μη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα την περασμένη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως είναι ο μόνος εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης που κρατά τη χώρα μας κάτω από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Μoody’s αποφάσισε να εκδώσει μια ανάλυση για τη χώρα μας, χωρίς να αλλάξει ούτε τις προοπτικές (outlook) ούτε τη βαθμολογία της Ελλάδας. Στην πράξη δεν έδωσε στην ελληνική οικονομία ούτε την επενδυτική βαθμίδα ούτε ένα «σήμα» αναβάθμισης τους επόμενους μήνες. Οι λόγοι εξηγούνται εν μέρει από την ανάλυση του οίκου: υψηλό χρέος, μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει νέες εξωγενείς αναταράξεις, εφόσον προκύψουν, ενώ οι κίνδυνοι υποβάθμισης που προβάλλει όχι μόνο δεν φαντάζουν… θεωρητικοί αυτή τη φορά, αλλά είναι άκρως ρεαλιστικοί.

Τα «καμπανάκια»

Ο οίκος αξιολόγησης στην ανάλυσή του για τη χώρα μας αναφέρει πως παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Μάλιστα, προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 2%. Όπως αναφέρει σχετικά, «το σταθερό outlook εξισορροπεί βαθιές διαρθρωτικές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν ισχυρότερες πιστωτικές μετρήσεις από αυτές που αναμένει επί του παρόντος ο Moody’s έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος». Στις μεγαλύτερες προκλήσεις για την οικονομία περιλαμβάνεται το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς, ενώ περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο.

Ο κίνδυνος υποβάθμισης

Πτωτικές πιέσεις στο rating θα μπορούσαν να προκύψουν εάν καταγραφεί μια αντιστροφή της πορείας πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ή ενδείξεις ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν δίνουν την ώθηση στην ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς που αναμένεται επί του παρόντος, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις, επισημαίνει ο οίκος. Ειδικότερα, οι ενδείξεις ότι είναι πιθανή μια διαρκής, ουσιώδης επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης, πιθανώς σε συνδυασμό με απότομη επιδείνωση της υγείας του τραπεζικού τομέα, θα προκαλούσαν αρνητική κίνηση στην αξιολόγηση. Μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα οδηγήσει σε καθοδική πίεση στην αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This