Η πολύτιμη συμβολή της Κύπρου στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης, έχει εκτιμηθεί δεόντως από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤNews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ευχαρίστησε τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας για «τον ηγετικό ρόλο του, το όραμα και την αποφασιστικότητα του στην δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Γάζα» μέσω επιστολής, την οποία τού παρέδωσε ο προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κέρτις Ριντ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος Μπάιντεν στέλνει τις «εγκάρδιες ευχαριστίες του για την συνεργασία και την αφοσίωση του προέδρου της Κύπρου στον σημαντικό αυτό σκοπό».
Breaking: President Biden thanks @Christodulides for his “leadership, vision, and determination in helping establish a critical maritime humanitarian corridor to Gaza”. Cyprus at the center of the US strategic planning. https://t.co/iR9L1oZKrL
— Lena Argiri (@lenaargiri) March 19, 2024
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο συνεργάτης του Αμερικάνου προέδρου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο πλαίσιο των διεργασιών και των διαβουλεύσεων για την προώθηση της πρωτοβουλίας της Κύπρου. Αύριο Τετάρτη, ο Κέρτις Ριντ θα έχει συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο.
Προετοιμασίες για αποστολή δεύτερου πλοίου από τη Λάρνακα
Ένα δεύτερο πλοίο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα είναι έτοιμο σύμφωνα και με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι για την αναχώρησή του υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, «ακόμα και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευνοϊκές».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το εν λόγω πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει εντός των επομένων ημερών. Αναφερόμενος δε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μεθαύριο, Πέμπτη 21η Μαρτίου, με εκπροσώπους από 40 κράτη για τον απαραίτητο συντονισμό που επιβάλλεται, ούτως ώστε να είναι δυνατό η βοήθεια να φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, να εντατικοποιηθεί και να αυξηθεί η ροή της, αλλά και να διασφαλιστεί η συνεχής ροή.
«(Η συνάντηση) θα γίνει σε επίπεδο τεχνοκρατών», διευκρίνισε ο κ. Λετυμπιώτης και πρόσθεσε πως «θα αφορά την ανταλλαγή απόψεων, ως προς την υλικοτεχνική υποστήριξη που θα μπορεί το κάθε κράτος να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια. Τα μεγέθη της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα είναι τέτοια, που χρειάζεται η συμβολή πολλών κρατών».