Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί στο θύλακα, κινδυνεύουν με λιμό!
Χθες το βράδυ, η Χαμάς κατήγγειλε πως ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν το συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα. Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην περιοχή από το πρωί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν για πυρά.
«Ο στρατός (του Ισραήλ) πολιορκεί το συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις γύρω από αυτό στο πλαίσιο προετοιμασίας για «επίθεση εναντίον του υγειονομικού, του τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού και των χιλιάδων εκτοπισμένων που είναι ακόμη παρόντες στο εσωτερικό».
Σε κάθε περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει ακόμη.
Ακόμη ένα νοσοκομείο στο στόχαστρο
Στη Χαν Γιούνις, το νοσοκομείο αλ Άμαλ, περίπου ένα χιλιόμετρο από το Νάσερ, συγκριτικά μικρότερο, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο από την Κυριακή. «Είναι πλέον εκτός λειτουργίας, έχει σταματήσει να λειτουργεί εντελώς», ανέφερε χθες η Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε όσους βρίσκονταν εκεί και απέκλεισε τις εισόδους με συντρίμμια.
Η οργάνωση αρωγής, σε ανακοίνωσή της, στηλιτεύει το γεγονός ότι «η διεθνής κοινότητα δεν παρέχει την απαραίτητη προστασία» στις ομάδες της, στους ασθενείς και τους τραυματίες και στους βίαια εκτοπισμένους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες, ασθενής και εθελοντής της, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια διακομιδής. Ερωτηθείς σχετικά, ο στρατός του Ισραήλ δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το συμβάν.
«Η αναστολή λειτουργίας των περισσότερων νοσοκομείων στον Βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) εξαιτίας των οξύτατων ελλείψεων καυσίμων, της απουσίας φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και της έλλειψης ασφαλούς πρόσβασης ήταν καταστροφική», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) και συνέχισε: «Το εξαναγκαστικό κλείσιμο του νοσοκομείου αλ Άμαλ, μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες ιατρικές εγκαταστάσεις στον νότο, έχει βαθιές συνέπειες, θέτοντας σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές».
Η ΔΟΣΕΣ καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, «εγγυώμενα την προστασία των αμάχων, του υγειονομικού προσωπικού και των υγειονομικών εγκαταστάσεων».