Λίγες ώρες πριν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης από την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, ο κ.Βασίλης Πέππας με ανοιχτή επιστολή του προς τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας, τους καλεί να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους με σύνεση σωφροσύνη, νηφαλιότητα αλλά και τόλμη, «ανεπηρέαστοι από τη βουή των γεγονότων του κοινωνικού γίγνεσθαι, από τα βέλη της κριτικής που άλλοτε καλόπιστα, άλλοτε κακόπιστα δέχεστε, από τις δυσκολίες των καιρών και των περιστάσεων, από τα θέλγητρα των ποικιλόμορφων σειρήνων».
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ.Πέππας:
«Ενόψει της επικείμενης αποχώρησης μου από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου 2019, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, προκειμένου να σας εκφράσω την εκτίμησή μου, για τις προσπάθειες που καταβάλλετε, ώστε να ανταποκρίνεστε στις μεγάλες απαιτήσεις του υψηλού σας λειτουργήματος.
Σας εύχομαι υγεία και προκοπή στον προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό σας βίο και σας καλώ ανεπηρέαστοι από τη βουή των γεγονότων του κοινωνικού γίγνεσθαι, από τα βέλη της κριτικής που άλλοτε καλόπιστα, άλλοτε κακόπιστα δέχεστε, από τις δυσκολίες των καιρών και των περιστάσεων, από τα θέλγητρα των ποικιλόμορφων σειρήνων, να συνεχίσετε, με σύνεση σωφροσύνη, νηφαλιότητα αλλά και τόλμη, να επιτελείτε το χρέος σας, ως φορείς ύψιστης θεσμικής λειτουργίας, ώστε να παραμείνετε, πάντοτε, ο παλμός της Δικαιοσύνης, το καταφύγιο των πολιτών, ο σταθερός και ακλόνητος πυλώνας του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Η «ήρεμη δύναμη» του Αρείου Πάγου
Ο κ.Πέππας πήρε τη «σκυτάλη» της προεδρίας του Αρείου Πάγου μετά την αποχώρηση της Βασιλική Θάνου λόγω συνταξιοδότησης. Η τοποθέτησή του θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να διασφαλίσει τη νηνεμία στο ανώτατο δικαστήριο, μετά τη «θορυβώδη θητεία» της τέως Προέδρου. Όπως και έγινε. Αν και η επιλογή του από το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε με «βουτιά» στην επετηρίδα, με παράκαμψη των υποψηφίων αντιπροέδρων και καταφυγή στη δεξαμενή των αρεοπαγιτών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1990, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε τον κ. Βασίλειο Κόκκινο, εν τούτοις η τοποθέτησή του έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους συναδέλφους του.
Τα δύο χρόνια που κράτησε το «τιμόνι» του Αρείου Πάγου τίποτα δεν αναστάτωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ενώ ουδείς βρέθηκε να του καταλογίσει το παραμικρό παρόλο που κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέκυψαν «δύσκολα» θέματα. Μεταξύ αυτών ήταν η υπόθεση της καθαρίστριας από τη Λάρισα, η αναίρεση του βουλεύματος για την άδεια Κουφοντίνα και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο .
Όλες αυτές οι υποθέσεις έκλεισαν χωρίς αντιδράσεις από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και χωρίς να δημιουργηθούν «στρατόπεδα» όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Και αυτό αποδίδεται κατά πολύ στον κ. Πέππα, τον αποκαλούμενο από πολλούς και «ήρεμη δύναμη» του Αρείου Πάγου.