Σπείρα στην Θεσσαλονίκη «ξάφρισε» συνολικά 315.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών. Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη των εγκληματιών αποκωδικοποιώντας την σύνθετη και πολυσχιδή δράση τους.
Στις 4 Ιανουαρίου 2023 κάτοικος της Θεσσαλονίκης δέχθηκε 3 διαδοχικές κλήσεις στο κινητό του με απόκρυψη. Την επόμενη ημέρα διαπίστωσε ότι δεν λάμβανε εισερχόμενες κλήσεις και απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Από την εξυπηρέτηση πελατών πληροφορήθηκε ότι είχε ενεργοποιηθεί η προώθηση των εισερχόμενων κλήσεων σε άγνωστο αριθμό. Κάποιος χρησιμοποίησε τα πραγματικά στοιχεία του 37χρονου εξέτρεψε τις κλήσεις του σε άλλο αριθμό τηλεφώνου. Μέσω του «επιχειρησιακού» αριθμού τηλεφωνίας, ο δράστης μπήκε ανενόχλητος στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπέζης (e-banking), από όπου μετέφερε με διαδοχικές συναλλαγές άνω των 90.000 ευρώ από τραπεζικούς του λογαριασμούς προς ψηφιακή τράπεζα και διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία.
Το κύκλωμα κυβερνοεγκηλματιών έχει στον βασικό πυρήνα του τέσσερις 24χρονοι από τη Θεσσαλονίκη.
315.000 ευρώ σε διάστημα 9 μηνών
Σύμφωνα με την δικογραφία, έχουν διαπράξει 26 περιπτώσεις απάτης πανελλαδικά, εκ των οποίων 4 σε απόπειρα. Σε διάστημα 9 μηνών, από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Ιούνιο 2023 αποκόμισαν κέρδη που υπολογίζονται σε 315.948 ευρώ ενώ αποπειράθηκαν να υφαρπάξουν επιπλέον 40.648 ευρώ.
Για να συσκοτίσουν τις χρηματικές ροές, προμηθεύονταν ή κατάρτιζαν πλαστά νοθευμένα έγγραφα και τα χρήματα που άρπαζαν αναλαμβάνονταν είτε από ΑΤΜ τραπεζών είτε μέσω μεταφορών σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ψηφιακές τράπεζες, στοιχηματικές εταιρείες κ.ά. Για το σκέλος της μεταφοράς κεφαλαίων είχαν την βοήθεια συνεργών τους -συνήθως ευκαιριακών ατόμων-, οι κομιστές των χρημάτων (money mules).