Σε δραματικούς τόνους η προειδοποίηση του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνὠν για το Κλἰμα αναφορικά με την σωτηρία του πλανήτη. Σε ομιλία του την Τετάρτη επισήμανε ότι η υπερθέρμανση της Γης δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων και τόνισε ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων.
Όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις ενέργειἐς τους για την μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίοι είναι πολύ ανεπαρκείς σήμερα για να περιορίσουν την υπερθέρμανση στον 1,5°C, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, υπενθύμισε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματικοί ηγέτες και οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν μόλις δύο χρόνια στην διάθεσή τους για να αναλάβουν δράση, προκειμένου να αποτρέψουν μια πολύ χειρότερη κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων έως το 2030 είναι κρίσιμης σημασίας για να σταματήσει η αύξηση στις θερμοκρασίες κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου, η οποία θα πυροδοτήσει πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και ζέστη.
Η G20 είναι διχασμένη ως προς τα γεωπολιτικά ζητήματα και δεν μπορεί να “υποβιβάσει σε δεύτερη θέση” την απορρύθμιση του κλίματος, η οποία “θα αποδεκατίσει” τις οικονομίες της, υπερτόνισε, επίσης, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Έκανε έκκληση υπέρ μιας “νέας (οικονομικής) συμφωνίας“, ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση.
“Η επίρριψη της ευθύνης στους άλλους δεν είναι στρατηγική” και “η υποβίβαση του κλίματος σε δεύτερη θέση δεν είναι η λύση σε μια απορρύθμιση που θα αποδεκατίσει κάθε οικονομία χωριστά της G20 και η οποία άρχισε ήδη να προκαλεί ζημιές” υπογράμμισε ο Σάιμον Στιλ σε ομιλία στο Λονδίνο.
Την 1η Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 ολοκλήρωσαν την συνεδρίασή τους στο Σάο Πάολο χωρίς να υπάρχει συμφωνία στην κοινή ανακοίνωση, λόγω του “αδιεξόδου” που συνδέεται με τις διχόνοιες για τους πολέμους στην Ουκρανία και την Γάζα.
Και η αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων, απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι κεντρικό θέμα των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα το 2024, εν όψει της COP29 τον Νοέμβριο στο Μπακού, και στο επίκεντρο των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα Απριλίου.