Μπορεί η προθεσμία για το Ταμείο Ανάκαμψης να εκπνέει τον Αύγουστο του 2026, ωστόσο φαίνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο χθεσινό Ecofin έριξαν στο τραπέζι τη σκέψη να υπάρξει και δεύτερος κύκλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω αυτή η συζήτηση.
Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, θα αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που έπειτα από αλλεπάλληλες κρίσεις έχει τεράστια ανάγκη από επενδύσεις, με αναλύσεις να εκτιμούν πως το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα αγγίζει ακόμα και τα 100 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδοτήσεων θα μπορούσε να ξεκολλήσει και την ευρωπαϊκή οικονομία από την οριακή ύφεση με την οποία απειλείται.
Πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, πάντως, σημείωσαν πως στη συνεδρίαση δεν έγινε καμία αναφορά στις πρακτικές των κρατών-μελών, δηλαδή στα τεράστια σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει.
Υπενθυμίζεται πως έχει προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα το πρωτοσέλιδο του Politico, που αναφέρει πως στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται και η Ελλάδα, για απάτη έως και 2,5 δισ. ευρώ από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, και ερευνώνται διαγωνισμοί για την παροχή ευρωπαϊκών κονδυλίων σε 10 εταιρίες, ενώ έχει ήδη ταράξει την Ευρώπη άλλο σκάνδαλο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες ύψους 600.000.000 ευρώ, και πάλι με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το χθεσινό Ecofin ενέκρινε ένα κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο αναγνωρίζεται η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία, στην επιτάχυνση της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, καθώς επίσης και στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε εφικτή την πραγματοποίηση επενδύσεων που δεν θα είχαν γίνει ή θα είχαν γίνει με μεγάλη καθυστέρηση.
Επεσήμανε δε ότι αυτές οι επενδύσεις είχαν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά και όχι μόνο στις ωφελούμενες χώρες. Επίσης, αξιολόγησε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση είναι συνδεδεμένη με μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε παράλληλα πως «η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς πρέπει να απορροφήσουν σε λίγα χρόνια πολλούς ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους, σε συνδυασμό μάλιστα με το ΕΣΠΑ.
Οι δυσκολίες που εντοπίζονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν όλα τα κράτη-μέλη, όπως η έλλειψη ευελιξίας και η περισσότερη απ’ όσο αναμενόταν στην αρχή διοικητική δουλειά, πρέπει να αντιμετωπιστούν οριζόντια. Και αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τους αναγκαίους ελέγχους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».