Σκοτεινό παρασκήνιο για F-16 και S-300!

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις για το 2024 που περιμένει ο Ζελένσκι να υλοποιηθούν από τον Μητσοτάκη, όπως τόνισε και την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος

Must Read

Η μοναδική φορά που η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει θεσμικά, στη Βουλή, για τα όπλα που έχουν φύγει για τηνΟυκρανίααπό τον Φεβρουάριο του 2022, όταν άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, ήταν στις 8 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

Τότε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Αμυνας τη συγκεκριμένη περίοδο, δήλωσε ότι «έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού, διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με τα παρελκόμενα αυτών».

Εκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κρατά κρυφές από τον ελληνικό λαό όλες τις προσωπικές εξοπλιστικές συμφωνίες που κάνει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Πριν από δύο μέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος έσπευσε για δεύτερη φορά να κάνει λόγο για «την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό». Την πρώτη φορά που ο Ζελένσκι είχε κάνει ακριβώς την ίδια αναφορά, στα τέλη Μαρτίου, ο Μητσοτάκης δήλωσε εκνευρισμένος: «Δεν θα ήταν δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία». Ομως, ο Ζελένσκι την Παρασκευή φρόντισε να υπενθυμίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι όσα συμφώνησαν ισχύουν και πρέπει να εφαρμοστούν.

Η πρακτική από την έναρξη της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει πως οι διαψεύσεις της κυβέρνησης γίνονται για να θολώνει τα νερά, να καθησυχάζει τις ανησυχίες και να λειαίνει το έδαφος για τη συνέχεια, όχι επειδή τα κατά καιρούς δημοσιεύματα των ΜΜΕ δεν ισχύουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει από την αρχή ότι οι πολιτικές φιλοδοξίες του περνούν σταθερά από τον Λευκό Οίκο. Σε οποιοδήποτε νεύμα του Τζο Μπάιντεν σπεύδει πρώτος.

■ Το έπραξε στην Ουκρανία, με την επιθετική αποκοπή των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και την άκριτη υιοθέτηση του αζοφικού δόγματος.
■ Το έκανε στη συνέχεια με την εξοργιστική αποδοχή ευελιξίας στις «κόκκινες γραμμές» μας στο Αιγαίο, αφού η Τουρκία παραμένει πάντα απαραίτητη για τις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος εξακολουθεί να κρατά κρυφές από τον ελληνικό λαό τις εξοπλιστικές συμφωνίες που έχει κάνει με τις ευλογίες των ΗΠΑ

■ Το έδειξε με τη σκληρή στήριξη του Ισραήλ στη γενοκτονία της Γάζας.
■ Και, τέλος, όταν η χώρα μας αποφασίστηκε να είναι η μία από τις μόλις τέσσερις που έστειλαν φρεγάτες κατά των Χούθι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα μια αδύναμη διάψευση, για τα 32 «ελληνικά» F-16 που προορίζονται, μέσω άλλης διαδρομής, για το Κίεβο. Η υιοθέτηση από το πανίσχυρο αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» καταδεικνύει τη βαρύτητα του ρεπορτάζ.

Σε μια συγκυρία που οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ δυσκολεύουν τον Μπάιντεν να συνεχίσει το λάδωμα της μηχανής Ζελένσκι με περισσότερα δισ. δολ. και οπλικά συστήματα για έναν έτσι κι αλλιώς χαμένο πόλεμο, και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι κοιτούν τα άδεια πια οπλοστάσιά τους και τα υφεσιακά δημοσιονομικά τους, ο Ζελένσκι πιέζει την αναγκαστικά εξοπλισμένη Ελλάδα.

Με την Ουάσινγκτον να πιέζει ολοένα περισσότερο τον δίχως αντιστάσεις ένοικο του Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρέσινγκ του ΝΑΤΟ, που απαιτεί από την πάντα συνεπή Ελλάδα η οποία, πάντως, δεν έχει να δώσει καν δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους πριν από τις ευρωεκλογές να πληρώσει κι ένα ποσό 2 δισ. ευρώ για να είναι «εντάξει» στις υποχρεώσεις της.

Να σημειωθεί ότι για το 2023 μόνο 11 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έφτασαν τον στόχο του 2% στις αμυντικές τους δαπάνες. Ανάμεσα σε αυτές τις ελάχιστες χώρες είναι, όπως πάντα, η μέχρι πρότινος χρεοκοπημένη Ελλάδα. Κι αυτό λόγω του Ερντογάν και των «γαβγισμάτων» του, που επιτρέπουν προκλητικά Λευκός Οίκος και Βρυξέλλες.

Ομως, το Μαξίμου δεν ξέρει να κρύβεται. Οποτε το επιχειρεί διασύρεται και βρίσκεται κατηγορούμενο. Συνέβη με τις υποκλοπές που έκανε η πρωθυπουργική ΕΥΠ, με τη συγκάλυψη των Τεμπών μέσα από το Μαξίμου, με τα 2,5 δισ. που με απάτη, κατά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κατασπαταλήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με τις μυστικές αποστολές όπλων στον Ζελένσκι με τις διαπροσωπικές συμφωνίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Οι διαψεύσεις, όταν πρόκειται για τον πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου, είναι στάχτη στα μάτια σχεδόν κάθε φορά.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» συνέλεξε από έγκυρες πηγές της Ελλάδας και του εξωτερικού όλα τα ελληνικά όπλα που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο μάλιστα, χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει από την ελληνική πλευρά αν χρησιμοποιούνται όντως για τις ανάγκες του πολέμου ή αν βρίσκονται στα χέρια λαθρεμπόρων.

Και, κυρίως, δίχως καμία ασφαλιστική δικλίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά των ελληνικών πληθυσμών στα πρώην ουκρανικά εδάφη. Mετά τις τέσσερις πρώτες μέρες του πολέμου, μόλις 13 χώρες απ’ όλο τον πλανήτη είχαν στείλει όπλα στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ήταν μέσα σε αυτές. Συγκεκριμένα, οι χώρες ήταν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Σουηδία.

Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ ανατρέχουν έκτοτε στο ενημερωμένο επί καθημερινής βάσης Forum on the Arms Trade για τις εξοπλιστικές αποστολές δυτικών χωρών στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο πόρταλ χρηματοδοτείται από την Ενωση Ελέγχου Οπλων (Arms Control Association) των ΗΠΑ και στηρίζεται τόσο από σημαντικούς χορηγούς (Carnegie Corporation of New York, Rockefeller Brothers Fund) όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με το Forum on the Arms Trade, τις οκτώ πρώτες εβδομάδες του πολέμου η Ελλάδα είχε στείλει στην Ουκρανία φορητούς εκτοξευτές ρουκετών, πυρομαχικά και τουφέκια καλάσνικοφ.

Εκτοτε, οι παραδόσεις πολύτιμων για την ελληνική άμυνα όπλων έχουν αυξηθεί ραγδαία. Το Forum on the Arms Trade αναφέρει πλέον 40+ τεθωρακισμένα BMP-1, φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά 155mm, καλάσνικοφ, εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στην πλατφόρμα F-16 κ.ά. Τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και από ελληνικά ΜΜΕ, όπως η «Καθημερινή», συμπληρώνουν πια ακόμα πιο καθαρά το παζλ των αποστολών, που γίνονται είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσων σταθμών προς το Κίεβο, σε συνδυασμό με τις αναφορές από το εξωτερικό:

■ 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών

■ 6.000.000 σφαίρες 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα)

■ 400 τυφέκια μάχης τύπου καλάσνικοφ (ΑΚ-47)

■ 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger

■ 20 σκανδάλες για το συγκεκριμένο σύστημα Stinger

■ 1.000 πυραύλους για εκτοξευτές τύπου RM-70

■ 200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN
■ 40+ τεθωρακισμένα BMP-1
■ 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών
■ 20.000 βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών

■ 5.000 βλήματα μεγαλύτερου διαμετρήματος 203 χιλιοστών (όλα τα βλήματα κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην
Ουκρανία)
■ 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 (προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία).

Η κυβέρνηση φοβάται την οργή και τα… αντίποινα της Μόσχας

ΕΠΙΣΗΣ, η Ελλάδα έχει ενημερώσει τις αρμόδιες συντονιστικές υπηρεσίες της Ε.Ε. ότι εντός του 2024 θα γίνουν, εκτός απροόπτου, κι άλλες παραδόσεις υλικού μέσω της Τσεχίας:

■ 2.000 ρουκέτες αέρος-εδάφους 5 ιντσών, γνωστές και ως Zuni
■ 180 ρουκέτες αέρος-εδάφους 2,75 ιντσών

■ 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα

■ 4.000.000 σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62Χ54 χιλιοστών

■ 70 πυροβόλα αμερικανικής κατασκευής τύπου Μ-114Α1, με βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών.

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει σ’ αυτή την -δίχως κανένα ανταποδοτικό όφελος- αποψίλωση της αδιαμφισβήτητης αμυντικής δυνατότητας της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξακολουθεί να διαψεύδει με κάθε αφορμή δημοσιεύματα περί αποστολής των πυραύλων S-300 στην Ουκρανία και να τα αποκαλεί «fake news», όμως για τον Ζελένσκι το ρωσικό σύστημα θεωρείται πολύτιμο και
συνεχίζει να ασκεί πιέσεις.

Κάτι που το Κρεμλίνο γνωρίζει, γι’ αυτό η Μαρία Ζαχάροβα δεν παύει να υπενθυμίζει ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει βαριές επιπτώσεις. «Θεωρούμε εχθρικά τα προκλητικά σχέδια για τη μεταφορά S-300 και άλλων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο ουκρανικό καθεστώς. Οι συμφωνίες απαγορεύουν ρητά στην Ελλάδα να επανεξαγάγει στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς σε τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες, πέρα από τη σημαντική αποδυνάμωση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ελλάδας» έχει δηλώσει.

Αυτά τα αντίποινα της Μόσχας είναι που τρομάζουν την Αθήνα, η οποία γνωρίζει πως, αν παραδοθούν οι S-300, για να γίνει το χατίρι του Ζελένσκι και του Μπάιντεν, δεν υπάρχει γυρισμός στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει σαφές πως είναι μια κόκκινη γραμμή την οποία, αν η χώρα μας περάσει, θα έχει συνέπειες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις που συνηγορούν στο ότι δεν σκοπεύει να βάλει φρένο στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Στο πρόσφατο «μνημόνιο» με τις ΗΠΑ, που πέρασε από την ελληνική Βουλή, είναι ξεκάθαρο πως προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα διατίθεται απευθείας στον στρατό των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ευρώπη «για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών» των Αμερικανών.

Στη «μη αμοιβαία» συμφωνία, που δεν υποχρεώνει τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο αν, π.χ., απειληθούμε από την Τουρκία, οι Ελληνες στρατιωτικοί θα μπορούν να τοποθετηθούν από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας απευθείας και σε άμεσες εχθροπραξίες που πρόκειται να ξεκινήσουν ή ήδη έχουν αρχίσει, όπως π.χ. στην Ουκρανία. Αρκεί μια υπογραφή από την ελληνική πλευρά για να πολεμούν για λογαριασμό των ΗΠΑ (κι όχι του ΝΑΤΟ) στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας μάλιστα, με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου!

Πρέσινγκ από Ουάσινγκτον για τη διεύρυνση του οπλοστασίου που θα αποσταλεί

Τέλος, στην επίσης πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν, προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία των F-35 γίνεται σαφές ότι η χώρα μας θεωρείται δεδομένη «πατερίτσα» της Ουκρανίας.

Υπάρχουν δύο συγκεκριμένες αναφορές που καταδεικνύουν το υψηλό αμερικανικό ενδιαφέρον για τη σύνδεση Ελλάδας – Ουκρανίας με νέες παραδόσεις όπλων και το προσεχές διάστημα. Η πρώτη αναφορά έχει να κάνει με ένα ευτελές ποσό 30.000.000 ως αντάλλαγμα για αμυντικές προμήθειες της Αθήνας προς το Κίεβο. Και η δεύτερη με τη ρητή επισήμανση από τον Μπλίνκεν «για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία».

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι Κιέβου και Ουάσινγκτον πιο φανατισμένα ακόμα κι από χώρες με καλύτερες οικονομίες και ισχυρή δυναμική, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Εχει μπει μπροστά σε μια σύγκρουση που όχι μόνο μειώνει την αμυντική θωράκιση της χώρας και πιέζει δημοσιονομικά την ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία μας, αλλά ανάγει την Ελλάδα σε μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Κι όλα αυτά μυστικά από τον ελληνικό λαό.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This