Προβληματισμό και συνάμα ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία, που έρχονται στο «φως» σχετικά με τις νοσηλείες ανηλίκων σε ψυχιατρικές δομές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Έρευνα που έχει στα «χέρια» του το Υπουργείο Υγείας αναδεικνύει τα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την πρακτική εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τις ακούσιες νοσηλείες των ανηλίκων σε ψυχιατρικά τμήματα. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν ότι σε εκατοντάδες υποθέσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία ακούσιας νοσηλείας εφήβων και τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, λιγότερες από τις μισές κρίθηκαν στη συνέχεια πραγματικά αναγκαίες. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει η σχετική έρευνα είναι ότι μεγάλο ποσοστό των εφήβων για τις οποίους αποφασίστηκε η ακούσια νοσηλεία, νοσηλεύτηκαν σε μονάδες ενηλίκων στα νοσοκομεία της χώρας.
Τα ευρήματα της μελέτης
Όπως προέκυψε από την εν λόγω έρευνα, από τον Ιανουάριο 2018 έως και τον Ιούλιο 2022, η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών χειρίστηκε 663 υποθέσεις σχετιζόμενες με τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σε 459 εφήβους. Παρά το γεγονός ότι στις 614 από τις 663 υποθέσεις δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση (ή απευθείας για νοσηλεία), μόνο σε 254 κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία. «Τόσο το πλήθος των υποθέσεων που εν γένει χειρίστηκε η Εισαγγελία όσο και το πλήθος των υποθέσεων ακούσιας νοσηλείας και ακούσιας εξέτασης παρουσίασαν αύξηση κατά την περίοδο της πανδημίας με την αύξηση αυτή να είναι στατιστικά σημαντική στις περιπτώσεις του συνόλου των υποθέσεων και των υποθέσεων ακούσιας εξέτασης», αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας στο απαντητικό του έγγραφο.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 έως 31-12-2021, η Εισαγγελία χειρίστηκε 461 υποθέσεις που αφορούσαν 322 ανηλίκους. Παρότι και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση στην πλειονότητα των υποθέσεων (92%), μόλις σε 168 υποθέσεις (36,4%) επιβλήθηκε τελικά το μέτρο για τις ακούσιες νοσηλείες.
Η πλειονότητα ακούσιων νοσηλειών αφορούσε σε αγόρια (73%), ανηλίκους άνω των 16 ετών (81%) και ανηλίκους με τόπο γέννησης την Ελλάδα (52%), με τον ανήλικο να νοσηλεύεται τελικά σε ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων (74%). Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ανήλθε σε 25,6 (±30,7) ημέρες και παρότι φάνηκε να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη διάρκεια νοσηλείας κατά τα έτη 2019, 2020, 2021.
Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανηλίκων ανά έτος, που παραπέμφθηκαν και νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρικά τμήματα ενηλίκων για την περίοδο 2019-2023 ανά Υγειονομική Περιφέρεια και Νοσοκομείο.