«Κραυγή» αγωνίας εκφράζουν οι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προειδοποιώντας για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας στα κτήρια, ενώ ζητούν άμεσα την μετεγκατάστασή τους!
Πιο αναλυτικά, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, καταγγέλλει κίνδυνο για την ασφάλεια των φοιτητών και των διδασκόντων της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη και ζητά τη μετεγκατάσταση. Οι καθηγητές κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα «Τέμπη», ειδικά μετά τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου των εγκαταστάσεων της Σχολής λόγω των καθιζήσεων και κατόπιν διαπίστωσης διαρροής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
«Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει την απαράδεκτη αντιμετώπιση των τραγικών προβλημάτων που αφορούν στην κατάσταση των υποδομών στο ΑΠΘ, τα οποία εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η επικίνδυνη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, ειδικά του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η έκταση και η σοβαρότητα των καθιζήσεων, καθώς και η μόνιμη υγρασία και η διάβρωση των υλικών, που επισημαίνονται και σε έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, είναι δηλωτικές της υψηλής διακινδύνευσης των κτιρίων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος και συνεχίζει:
«Η ασφάλεια και η υγεία των φοιτητριών και φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού τίθενται σε σοβαρή αμφισβήτηση. Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει την εγκληματική καθυστέρηση των έργων άρσης του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή, εδώ και χρόνια, είναι σε γνώση των διοικήσεων του πανεπιστημίου. Ο ΕΣΔΕΠ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «Τέμπη» στο ΑΠΘ και μάλιστα μετά και την τελευταία εξέλιξη που αφορά τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου των εγκαταστάσεων της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη λόγω των καθιζήσεων και κατόπιν διαπίστωσης διαρροής».
Και συνεχίζει: «Με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ιδίως του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, για την οποία για άλλη μια φορά υπήρξαν πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, αλλά και του Τμήματος Κινηματογράφου στην Σταυρούπολη, καθώς και κτιρίων άλλων σχολών (Πολυτεχνική, Φιλοσοφική, Γεωπονική, κ.ά.), ο ΕΣΔΕΠ επανέρχεται στο θέμα ασφάλειας, θωράκισης, ενίσχυσης και συντήρησης των υποδομών στο ΑΠΘ, όπως τα έχει επισημάνει και με την πριν από έναν χρόνο (3-4-2023) απόφασή του, καθώς και με την από 25-7-2023 ανακοίνωσή του (ΔΣ ΕΣΔΕΠ): ζητά τη δημοσιοποίηση των σχετικών μελετών (γεωτεχνικής μελέτης) που έχουν παραγγελθεί από τη διοίκηση του ΑΠΘ σχετικά με τα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη, καθώς και την κοινοποίηση χρονοδιαγράμματος που αφορά την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος, ζητά τη μετεγκατάσταση της Σχολής μέχρι την άρση της διακινδύνευσης, απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση διάθεση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για την κατεπείγουσα, οριστική και αμετάκλητη άρση όλων σχετικών προβλημάτων που εκθέτουν τη ζωή σε κίνδυνο, απαιτεί από τη Διοίκηση του ΑΠΘ να σταματήσει την καταφυγή σε προσχήματα που οδηγούν στο «πάμε και όπου βγεί» και να προχωρήσει αμέσως στα δέοντα, διεκδικώντας με κάθε τρόπο τους απαραίτητους πόρους, αποφασίζει τη διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης για την ανάδειξη των προβλημάτων ασφάλειας στις υποδομές στο ΑΠΘ, όπως και την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίησή τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινή γνώμη, και τις αρμόδιες αρχές, αποφασίζει τη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής του ΕΣΔΕΠ, που θα παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση των υποδομών και θα αποτελεί «βήμα» καταγγελιών των συναδέλφων».
Η απάντηση του πρύτανη ΑΠΘ
«Τα προβλήματα εδαφικών καθιζήσεων που καταγράφηκαν στο χώρο που βρίσκεται το συγκρότημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην πανεπιστημιούπολη της Θέρμης τα τελευταία χρόνια, τέθηκαν ως απολύτως πρώτης προτεραιότητας από τη διοίκηση του Α.Π.Θ και επιλέχθηκαν να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό», εξηγεί από την πλευρά του, ο Πρύτανης ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας και συμπληρώνει:
«Για τον σκοπό αυτό δρομολογήθηκε η διαδικασία της δημοπράτησης για την εκπόνηση της απαραίτητης Γεωτεχνικής Μελέτης που αφορά στα ανωτέρω κτίρια. Η υλοποίηση της εκπόνησης της μελέτης έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και είναι σε φάση έγκρισης από τα αρμόδια όργανα».
Ο ίδιος επισημαίνει πως με βάση ενημέρωση που έλαβε από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα. «Τα φαινόμενα καθιζήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη μελέτη για τα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών αφορούν αποκλειστικά και μόνον τις εδαφόπλακες σε υπόγειους χώρους των κτιρίων. Δεν διαπιστώθηκε θέμα στατικότητας των κτιρίων και ο φέρον οργανισμός δεν παρουσιάζει αστοχίες», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Όσον αφορά το θέμα της διαρροής του φυσικού αερίου, έχει αντιμετωπιστεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) και επομένως δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα».