«Εκρηκτικό κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. H μεταφορά της κορυφώνεται σήμερα Τρίτη (23/04) ωστόσο η ατμόσφαιρα στην Αθήνα είναι αποπνικτική, εξαιτίας της σκόνης και της ζέστης. Ήδη έχουν εκδηλωθεί λασποβροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η σταδιακή υποχώρηση της σκόνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη (24/04).
Δείτε εικόνες από την Αθήνα που «πνίγηκε» στην αφρικανική σκόνη
Πώς επηρεάζει την υγεία
Η Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία έκανε συστάσεις στους πολίτες για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν.
Στη σχετική ενημέρωση της Εταιρείας για την αφρικανική σκόνη διευκρινίζονται, επίσης, και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το φαινόμενο, όπως το πώς επηρεάζει το αναπνευστικό, πώς προκαλεί αλλεργίες και ερεθισμούς και εν γένει, το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, κρούει «καμπανάκι» πως η αφρικάνικη σκόνη έχει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Επίδραση στο αναπνευστικό: Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα
λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.
Αλλεργίες και ερεθισμός: Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια.
Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.
Καρδιαγγειακές επιδράσεις: Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες.
Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία: Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Διαβάστε επιπλέον:
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ