Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Η θοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος! Ο Ιάκωβος Μυλωνάς μιλάει για αυτούς που έχουν εξουσία

Must Read

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες, παραστάσεις, ενώ διδάσκει την τέχνη της υποκριτικής στη δική του σχολή στο Παλαιό Φάληρο. Ο Ιάκωβος Μυλωνάς ανήκει στην κατηγορία του καλλιτέχνη…πολυεργαλείου, αφού τα ταλέντα του είναι πολλά, οι σπουδές του εντυπωσιακές και οι επιτυχίες του μεγάλες.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Στις εξομολογήσεις του στη σημερινή «Espresso» ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις σημαντικές επαγγελματικές στιγμές του, το #MeToo και για τη μαθήτριά του Κάτια Ταραμπάνκο, με την οποία συμπρωταγωνιστεί φέτος στο νέο του έργο «Ή με μένα ή με καμία».

Ποιες αναμνήσεις ζωντανεύουν πρώτες στο μυαλό σου από την εποχή που ήσουν πιτσιρικάς;
Οι παιδικοί μου φίλοι. Η Αθανασία, ο πρώτος μου έρωτας. Το ότι πηδούσαμε από τις οικοδομές που ήταν υπό κατασκευή, συνήθως απ’ τον δεύτερο όροφο, κάτω στην άμμο. Τα σημάδια στο σώμα μου απ’ όλες αυτές τις βλακείες που έκανα. Τα πρώτα βιντεάκια μυθοπλασίας που με έβαλαν στον κόσμο της υποκριτικής. Τα φαγητά της μητέρας μου. Η αγάπη της και η αγκαλιά της.

Μοιράζοντας αγκαλιές στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του Σπύρο Μπιμπίλα και Κάτια Ταραμπάνκο

Κεφάλαιο εφηβεία. Θα σε χαρακτήριζες ήρεμο παιδί ή «επαναστάτη»;

Πάντα είχα δύο φύσεις. Στο σχολείο ήμουν ο καλύτερος μαθητής και το καλύτερο παιδί. Εξω από το σχολείο όμως ήμουν αλητάκι και κουβαλούσα πολλή τρέλα.

Πώς μπήκε η τέχνη στη ζωή σου;

Είχαμε ξεκινήσει με έναν φίλο μου που είχε πάθος με την κάμερα να κάνουμε βιντεάκια μυθοπλασίας και νομίζω ότι αυτό ήταν το έναυσμα. Μια πρόταση στο γυμνάσιο από μια συμμαθήτριά μου να παίξω στο παιδικό θέατρο ήρθε σαν συνέχεια στα βιντεάκια που κάναμε κι έτσι ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της υποκριτικής.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Καρόλου Κουν, όπου φοίτησες με υποτροφία;

Κοίτα, η αλήθεια είναι πως πήρα πάρα πολλά εφόδια από τη σχολή. Η σχολή του Κουν έβγαλε εξαιρετικούς ηθοποιούς. Είχα κάποιους καταπληκτικούς δασκάλους, αλλά είχα και κάποιους που ήταν τόσο φορτωμένοι με απωθημένα που έβγαζαν όλη την αποτυχία της ζωής τους πάνω στα παιδιά. Αποφάσισα πως εγώ, όταν ερχόταν η ώρα, θα είμαι πολύ καλύτερος δάσκαλος απ’ όλους αυτούς και νομίζω πως τα κατάφερα.

Πόζα στη σκάλα όταν ήταν μικρός

Ποιος ρόλος απ’ αυτούς που έχεις κάνει στο θέατρο είναι ο αγαπημένος σου;

Εκανα αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Θέατρο Τέχνης, ήμουν πολλές φορές κορυφαίος στον Χορό στην Επίδαυρο και είχα και μικρούς ρόλους εκεί, αλλά οι δύο ρόλοι που αγάπησα ήταν στο «Μπάαλ» του Μπρεχτ, όταν πρωταγωνίστησα στο Εθνικό Θέατρο, και στο «Κορμί», στο οποίο συμπρωταγωνίστησα με την Κατερίνα Διδασκάλου.

Τα βρήκες εύκολα ή δύσκολα βγαίνοντας στην αγορά εργασίας ως ηθοποιός;

Μπορώ να πω ότι δεν ταλαιπωρήθηκα πολύ. Πήγαινα σε όλες τις οντισιόν που άκουγα και τις περισσότερες φορές με προσλάμβαναν. Στενοχωριόμουν μόνο όταν έχανα έναν ρόλο επειδή κάποιος έπαιρνε τηλέφωνο τον σκηνοθέτη και του επέβαλλε ή του ζητούσε σαν προσωπική χάρη να πάρει έναν άλλο ηθοποιό. Αυτό με το βύσμα το σιχάθηκα πολύ στη ζωή μου. Ορκίστηκα (και το τήρησα!) πως στις δικές μου ακροάσεις πάντα όλοι θα έπαιρναν τους ρόλους αξιοκρατικά.

Διατηρείς τη δική σου σχολή θεάτρου, τον «Τεχνοχώρο Ιάκωβος Μυλωνάς». Υπάρχει χώρος για τόσους ηθοποιούς στην Ελλάδα;

Είναι ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα. Με τον καιρό κατάφερα να είμαι ο δάσκαλος που θα ήθελα να έχω. Αγαπάω τόσο πολύ τους μαθητές μου και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτούς. Η σχολή μου βρίσκεται στο αγαπημένο μου Παλαιό Φάληρο κι έχει και σελίδα στο facebook. Ο χώρος του θεάτρου είναι ανοιχτός για τα όνειρα όλων. Ο μόνος που πραγματικά μπορεί να σε σταματήσει στη ζωή σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Στιγμιότυπο από το θεατρικό έργο του «2048»

Για ποια θεατρική στιγμή σου αισθάνεσαι περισσότερο περήφανος;

Για όλα τα έργα που έχω γράψει αισθάνομαι περήφανος. Είναι σαν παιδιά μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Πιστεύω πως όσο περνάει ο χρόνος γίνομαι καλύτερος ηθοποιός αλλά και καλύτερος άνθρωπος. Οι θεατρικές στιγμές που έχω ζήσει καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ευτυχισμένης ζωής που έζησα και ζω. Τώρα μπορώ να πω έπειτα από τόσο μεγάλο αγώνα και τόσες πολλές εμπειρίες πως είμαι ευτυχισμένος και τα όνειρα που είχα μικρός έγιναν πραγματικότητα. Γράφω έργα, σκηνοθετώ, κάνω παραγωγές, παίζω, σπούδασα στο Εθνικό Θέατρο συγγραφή, τελείωσα με άριστα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, σταμάτησα να είμαι τελειομανής και ατενίζω τη ζωή με περισσή αισιοδοξία.

«Ή με μένα ή με καμία» λέγεται το έργο που έγραψες, σκηνοθετείς και πρωταγωνιστείς αυτή την εποχή. Ποια είναι η ιστορία του;

Η ψυχαναγκαστική αγάπη είναι το θέμα αυτής της σπαρταριστής φαρσοκωμωδίας. Η Εύα «αγαπά» ασφυκτικά τον σύζυγό της Μάριο. Η ζωή μαζί της είναι ένα πραγματικό μαρτύριο. Η τυχαία γνωριμία της με τον Δημήτρη θα φέρει στη ζωή της έναν καινούργιο έρωτα και ένα καινούργιο… θύμα. Θα περίμενε κανείς η αλλαγή ενδιαφέροντος να έχει αποτέλεσμα την απαλλαγή του συζύγου της Εύας. Η Εύα όμως προτιμά να σε βγάλει απ’ τη μέση παρά να σε δει ευτυχισμένο χωρίς αυτή. Η συνέχεια επί σκηνής.

Εσύ έχεις υπάρξει ποτέ σε τέτοιου είδους τοξική σχέση;

Ναι, είχα την ατυχία να είμαι με ένα τέτοιο κορίτσι. Ηταν μια πολύ άσχημη, δυστυχισμένη και επώδυνη στιγμή της ζωής μου. Ευτυχώς την ξεφορτώθηκα.

Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα στην παράσταση «Η ζωγραφιά του Θεού που έγινε και ταινία»

Στην παράσταση συμπράττεις επί σκηνής με τον Σπύρο Μπιμπίλα και την Κάτια Ταραμπάνκο; Πώς είναι η συνεργασία σας;

Είμαι πολύ πολύ χαρούμενους που έχω μαζί μου αυτούς τους υπέροχους ηθοποιούς και ανθρώπους. Η Κάτια ήρθε να γίνει μαθήτριά μου στη σχολή τον Σεπτέμβριο και κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είχε πολύ ταλέντο. Στον ρόλο τα πήγε υπέροχα και ακούσαμε τα καλύτερα λόγια για την ερμηνεία της. Τον Σπύρο τον αγαπώ, τον θαυμάζω και χαίρομαι πάρα πολύ που δέχτηκε την πρότασή μου για να έρθει στην παρέα μας. Με κάνουν πολύ ευτυχισμένο και οι δύο.

Η Κάτια προέρχεται από τον χώρο του μόντελινγκ. Δέχτηκες κάποιο αρνητικό σχόλιο για την επιλογή της από άνθρωπο του χώρου; Τι απαντάς σε συναδέλφους σου που λένε ότι τα μοντέλα σας παίρνουν τις δουλειές;

Η αλήθεια είναι πως, όταν ήρθε στη σχολή, δεν ήξερα τίποτα για την πορεία της, καθώς δεν παρακολουθώ εκπομπές με τέτοιο περιεχόμενο. Οπότε το πρώτο που είδα όταν ανέβηκε στη σκηνή ήταν το ταλέντο της. Δουλέψαμε πολύ με την Κάτια και, αν υπήρξε αρνητική σκέψη από κάποιον, σταμάτησε μόλις είδε πόσο καλά έπαιζε. Κανείς δεν παίρνει τη δουλειά κανενός. Απλά θα συμβούλευα πως όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο να το σπουδάσει κιόλας.

Οπως έχεις δηλώσει στο έργο «Ή με μένα ή με καμία» είχες σκεφτεί αρχικά για πρωταγωνιστή τον Αίαντα Μανθόπουλο. Τι θυμάσαι έντονα από εκείνον; Σου λείπει;

Μου λείπει πολύ ο Αίας. Δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτόν, γιατί ακόμα κλαίω με την απώλειά του.

Σημαντική στιγμή στην πορεία σου είναι επίσης «Η ζωγραφιά του Θεού», όπου συνεργάστηκες με μια ηθοποιό με αναπηρία. Τι σου έμαθε η επαφή μαζί της μέσω του εν λόγω θεατρικού έργου που έγινε ταινία;

Η ταινία έχει πάρει πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μόλις γύρισα από τη Γαλλία, γιατί την επέλεξαν μέσα από δεκάδες για να την παρουσιάσουν στην πόλη Ρεν, βορειοδυτικά από το Παρίσι. Η δουλειά με παιδιά σαν τη Μαρία Χριστίνα είναι ευλογία. Σου γελάνε και ανοίγει μπροστά σου ένας υπέροχος κήπος με ολάνθιστα λουλούδια.

Τηλεοπτικά σε έχουμε απολαύσει σε επιτυχημένα σίριαλ. Τελευταία έπαιξες και στις «Ψυχοκόρες» και στον «Πρώτο από μας». Τι γεύση σου άφησαν αυτές οι συνεργασίες;

Καταπληκτικές δουλειές και οι δύο με πολύ καλούς ηθοποιούς. Πέρασα υπέροχα. Και επιτέλους στις «Ψυχοκόρες» δεν έκανα το καλό παιδί.

Το #MeToo έχει επανέλθει στην επικαιρότητα λόγω της δίκης γνωστού σκηνοθέτη. Εχεις βιώσει παρενόχληση ή κάποιου τύπου βία στον χώρο της δουλειάς σου;

Εχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο μας. Χρησιμοποιούν την εξουσία για να επιβάλλονται και να εκμεταλλεύονται τα νέα παιδιά. Δυστυχώς κι εγώ το έχω βιώσει αυτό. Θα ήθελα να μπορούσαμε να μαζέψουμε όλους αυτούς που εκβιάζουν, που βιάζουν και εκμεταλλεύονται νέα παιδιά και να τους βάλουμε σε μια σπηλιά, να τη σφραγίσουμε και να τους αφήσουμε να ζήσουν ο ένας με τον άλλο.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το έργο «Ή με μένα ή με καμία»; Μέχρι πότε θα παίζεται;

Θα παίζουμε όλο τον Μάιο, τις Παρασκευές (21.00) και τα Σάββατα (19.00), στο θέατρο Αλκμήνη. Μετά θα παίξουμε σε διάφορους δήμους και φεστιβάλ. Χαίρομαι τόσο πολύ με την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και με την ανταπόκριση όλων αυτών που θέλουν να πάμε την παράστασή μας στον τόπο τους. Το έργο μας έχει κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με πολλή πολλή χαρά και αγάπη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This