Το Κρεμλίνο μέσω της ενημέρωσης από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, περιέγραψε τις επερχόμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά του ρωσικού LNG, ως συνέχιση των προσπαθειών «εξαφάνισης» της Ρωσίας από τις ενεργειακές αγορές, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα είναι αυτή που υποφέρει, καθώς θα πρέπει να πληρώσει ακριβότερα το φυσικό αέριο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει περιορισμούς στο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε έναν νέο γύρο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των μεταφορτώσεων στην ΕΕ και μέτρων κατά τριών ρωσικών έργων LNG.
«Ουσιαστικά συνεχίζονται οι προσπάθειες να διώξουν τη Ρωσία από τις ενεργειακές αγορές, να μεταβούν σε πιο ακριβές αγορές. Φυσικά, αυτό είναι επωφελές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για μια σειρά από άλλες χώρες. Για τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως τους βιομηχανικούς τομείς της Ευρώπης, αυτό θα σημαίνει ακριβότερο φυσικό αέριο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Ο Ρώσος προειδοποίησε τις Βρυξέλλες, ότι, όπως έχει γίνει (πετυχημένα) και σε άλλες περιπτώσεις κυρώσεων, η Μόσχα θα προσπαθήσει να τις παρακάμψει!
«Πιθανές κυρώσεις της ΕΕ στις προμήθειες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα ήταν εκδήλωση παράνομου και αθέμιτου ανταγωνισμού. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, θα αναζητήσουμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτά τα παράνομα εμπόδια».
Στις 22 Απριλίου, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να συμπεριλάβουν την απαγόρευση των ρωσικών προμηθειών LNG στο 14ο πακέτο. Ο Πεσκόφ, απαντώντας σε αυτή τη δήλωση, είπε ότι το Κρεμλίνο κατανοεί ότι η Δύση θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις ακόμη και εις βάρος της.
Το Bloomberg με τη σειρά του, μετέδωσε ότι στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων, η ΕΕ συζητούσε, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της χρήσης λιμένων από το μπλοκ για την επανεξαγωγή LNG, το οποίο προορίζεται για τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπός των πιθανών περιορισμών είναι να μειωθούν οι προμήθειες LNG από τη Ρωσία και να επηρεαστούν τα πιθανά έσοδα από νέα πρότζεκτ. Πηγές του Bloomberg πάντως, ανέφεραν ότι η αγορά LNG για χρήση εντός της ΕΕ, δεν θα απαγορευτεί.
Δείτε επίσης:
- Στο στόχαστρο της ΕΕ ο «σκιώδης στόλος» της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα και… οι άλλοι
- Ρωσικό φυσικό αέριο: Σε τιμή ευκαιρίας για την Κίνα, αλλά πανάκριβο για την ευρωπαϊκή αγορά