Η Κυβέρνηση αφού πέτυχε την αποβολή του κόμματος των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μέσω της απόφασης του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που τους έκρινε ως «μανδύα» του έγκλειστου Χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη κι ενώ προσδοκούσε την έκπτωση τους και την διανομή των εδρών τους από το Εκλογοδικείo τώρα αλλάζει γνώμη!
- της Μαίρης Μπενέα, εφημερίδα «Εστία»
Μπροστά στο ενδεχόμενο να αποφασίσουν οι Ανώτατοι Δικαστές, που το συγκροτούν την πλήρωση των «ορφανών» εδρών με αναπληρωματικές εκλογές, εύχεται παρασκηνιακώς να μην εκπέσουν τελικά οι 12 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος! Το πολιτικό της βέρτιγκο είναι πλήρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής», η οποία αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα την νομική διαμάχη που σοβεί στο εσωτερικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το ζήτημα των αναπληρωματικών εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να αναζητά επειγόντως οδό διαφυγής από την πολιτικά επικίνδυνη προοπτική της κάλπης σε 12 εκλογικές περιφέρειες, καθώς με καθυστέρηση συνειδητοποίησε ότι, έπεσε στην παγίδα, που το ίδιο έστησε για τους «Σπαρτιάτες». Το σχέδιο του εξελίσσεται σε μπούμερανγκ
Η απόφαση του Εκλογοδικείου, που αρχικά γέμιζε ελπίδες το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα αυξήσει την πλειοψηφία του κατά 6 έδρες (καθώς προσδοκούσε ότι, θα υιοθετείτο η άποψη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου περί αναδιανομής των εδρών στα κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου»), τώρα προκαλεί τρόμο στην Κυβέρνηση, καθώς οι δικαστές, που συγκροτούν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δεν φέρονται διατεθειμένοι «να… κολυμπήσουν σε ύδατα εκτός Συντάγματος»!
Έτσι χαρακτήρισαν νομικές πηγές στην «Εστία της Κυριακής» ενδεχόμενη απόφαση του Εκλογοδικείου, για αναδιανομή των εδρών, καθώς κάτι τέτοιο εκτός από το ότι, δεν έχει νομικό υπόβαθρο, αφού δεν υπάρχει διάταξη νόμου να το προβλέπει, θα αποτελούσε ευθεία κατάλυση του Συντάγματος και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης!
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέγας αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους του Εκλογοδικείου, για την απόφαση που θα ληφθεί για το κόμμα των «Σπαρτιατών», καθώς οι ανώτατοι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν όχι μόνον για το εάν θα εκπέσουν οι βουλευτές, αλλά και τον τρόπο που θα καλυφθούν οι «ορφανές» έδρες.
Το να μην εκπέσουν τελικά από τις έδρες τους οι «Σπαρτιάτες», είναι ένα νέο ενδεχόμενο, που κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει αρχίσει και συζητείται στις διασκέψεις των ανώτατων δικαστών, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για την έκπτωση δύο μόνον βουλευτών, καθώς το κενό που δημιουργείται στο Κοινοβούλιο είναι συνταγματικά ανεκτό.
Ένα άλλο ενδεχόμενο, που επίσης φέρεται – κατά πληροφορίες – να έχει «πέσει» στο τραπέζι είναι, τελικά το δικαστήριο να αποφασίσει ότι, δεν έχει δικαιοδοσία, να κρίνει την υπόθεση της έκπτωσης των «Σπαρτιατών»!
Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι, πλέον αναζητείται οδός… διαφυγής, για να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αναπληρωματικές εκλογές, στις οποίες θα οδηγηθούμε, εάν το Εκλογοδικείο, επιλέξει αυτόν τον τρόπο πλήρωσης των κενών εδρών. Έτσι, θα διασωθεί και το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς το Σύνταγμα προβάλλει αντιστάσεις, απέναντι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, περί διανομής των εδρών στα κόμματα αλλά και το Μαξίμου που θέλει να αποφύγει τις εκλογές όπως ο διάολος το λιβάνι. Και τούτο διότι σε αυτή την περίπτωση εικάζεται ότι η εκλογική του δύναμη σε εθνική αναμέτρηση θα κινηθεί σε πολύ κατώτερα επίπεδα συγκριτικά με τις περυσινές εκλογές.
Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των«”Σπαρτιατών», μπορεί να φάνταζε στην αρχή ως… ειδυλλιακό πολιτικό σκηνικό για το κυβερνών κόμμα, κυρίως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που έκρινε ότι εξαπατήθηκαν οι ψηφοφόροι, με υποκρυπτόμενη ηγεσία τον έγκλειστο Χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη.
Ακόμη και ο Πρωθυπουργός, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα περί Greek Mafia, τον περασμένο Αύγουστο, είχε… προφητεύσει «κοινοβουλευτικές επιπτώσεις» σε βάρος τους. Η συνέχεια της δικαστικής εξέλιξης ωστόσο, μπορεί να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενδεχομένως να την οδηγήσει σε πολιτικό… Καιάδα!
Τα σενάρια, για τις δικαστικές εξελίξεις στο Εκλογοδικείο, που κατά επέκταση θα διαμορφώσουν και τις πολιτικές εξελίξεις, δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τη ΝΔ. Η Κυβέρνηση, η οποία από την αρχή έδειξε ότι, προσδοκά στην αποβολή του κόμματος των «Σπαρτιατών» από την πολιτική ζωή του τόπου, πρώτα από τις ευρωεκλογές και έπειτα από από το Κοινοβούλιο διαπιστώνει ότι, θα δυσκολευτεί να «ελέγξει» την ετυμηγορία του Εκλογοδικείου, με βάση τις επιθυμίες της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η υπόθεση των ενστάσεων κατά της νομιμότητας συμμετοχής των Σπαρτιατών στις εκλογές, με το επιχείρημα ότι, ο πραγματικός τους ηγέτης δεν ήταν ο Βασίλειος Στίγκας αλλά ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έχει προκαλέσει… περιδίνηση στους έντεκα ανώτατους δικαστές, που συγκροτούν το Εκλογοδικείο, οι οποίοι προσπαθούν να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ξεπροβάλλει ένα ακόμη σενάριο, που αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές από το Εκλογοδικείο οι ενστάσεις κατά των Σπαρτιατών και να εκπέσουν από τη Βουλή δύο μόνον βουλευτές και όχι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ούτως ώστε να μείνει μικρός αριθμός κενών εδρών.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, εντοπίζεται στο γεγονός ότι, μια πολύ ισχυρή ομάδα Ανώτατων δικαστών, που αποτελούν μέλη του Εκλογοδικείου, δεν συνηγορεί στην αναδιανομή των εδρών τους στα άλλα κόμματα, αναλογικά με τα ποσοστά τους, αλλά στις επαναληπτικές εκλογές για την πλήρωση των κενών εδρών.
Εαν γίνει δεκτή από το Εκλογοδικείο αυτή η άποψη, που θεωρείται και η μόνη εναρμονισμένη με το Σύνταγμα, τότε αντί της αναδιανομής των εδρών, που προσδοκά η Κυβέρνηση, η ετυμηγορία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα – κατ΄εφαρμογή του νομολογιακού προηγούμενου Τσοβόλα – την έκπτωση των 12 βουλευτών από το αξίωμα τους και την προκήρυξη αναπληρωματικών εκλογών σε 12 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, με εγγεγραμμένους 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Η εκδοχή των αναπληρωματικών εκλογών, με την οποία φέρονται να στοιχίζονται τα περισσότερα μέλη του Εκλοδικείου είναι η μόνη, που έχει συνταγματικό υπόβαθρο, εν αντιθέσει με την εκδοχή της αναδιανομής των εδρών, η οποία δεν έχει νομοθετική κάλυψη.
Για την Κυβέρνηση όμως αυτό το σενάριο μπορεί να εξελιχτεί σε… θρίλερ, καθώς εάν διεξαχθούν αναπληρωματικές εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα κληθεί να δώσει μάχη σε μία εντελώς αρνητική πολιτική ατμόσφαιρα από την προηγούμενη, αφού βάσει ακόμη και των πιο φιλικά διακείμενων για το κυβερνών κόμμα, δημοσκοπήσεων, οι κυλιόμενες μετρήσεις την εμφανίζουν κάτω από το 30%! Επιπλέον, μια αναπληρωματική εθνική αναμέτρηση σε δώδεκα περιφέρειες, μπορεί να οδηγήσει σε συνεννόηση και στην κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες.
Το κλίμα στους κόλπους του Εκλογοδικείου το τελευταίο διάστημα είναι φορτισμένο. Για την πλειοψηφία των δικαστών, το ζητούμενο είναι η ετυμηγορία τους, να είναι εναρμονισμένη, με το Σύνταγμα και τις διατάξεις, που διέπουν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Η εκδοχή του διαμοιρασμού των εδρών των «Σπαρτιατών» στα υπόλοιπα κόμματα, που προωθεί η μειοψηφία της σύνθεσης του Εκλογοδικείου δεν έχει νομικό υπόβαθρο, καθώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο Σύνταγμα, για να “κλειδώσει” αυτή η θεωρία.
Εξίσου πρόβλημα για τους ανώτατους δικαστές είναι να πετύχουν ομοφωνία στην κρίση τους και να μην αρθούν σε απόφαση κατά πλειοψηφία. Η ομοφωνία στην ετυμηγορία τους, αυξάνει το κύρος της απόφασης τους και αυτά είναι θέματα, που μετράνε στην Ευρώπη, η οποία πρόσφατα πήρε αρνητική θέση, για το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες, ορισμένοι εκ των δικαστών του Εκλογοδικείου αντιλαμβάνονται ότι, ίσως θα έπρεπε εξ αρχής να έχουν, προβάλλει το επιχείρημα ότι, δεν έχει δικαιοδοσία το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των «Σπαρτιατών».
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έμπειροι συνταγματολόγοι, παρομοιάζουν την εικόνα της Κυβέρνησης για το θέμα της έκπτωσης των «Σπαρτιατών» με τον «ουροβόρο όφη» ή «κερκοβόρο όφη», όπως λέγεται το φίδι, τη στιγμή που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του…