Με ιδιαίτερη προσοχή μελετούν οι επιστήμονες το φαινόμενο των κατολισθήσεων στη Θηρασιά, εκφράζοντας την ανησυχία πως πρόκειται για πέτρωμα από το οποίο αποτελείται σχεδόν ολόκληρο το νησάκι, αλλά και πολύ μεγάλα κομμάτια της Σαντορίνης.
«Για εμάς οι κατολισθήσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε μια τέτοια καλδέρα, δηλαδή σε ένα ηφαίστειο το οποίο έχει αλλεπάλληλα στρώματα λάβας και πυροκλαστικών υλικών τα οποία μπορούν να διαβρωθούν πολύ πιο εύκολα, επομένως μπορούν να κατολισθήσουν», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας, Εύη Νομικού.
Η ίδια εξήγησε πως επρόκειτο για λίγα βράχια, που σήκωσαν μια τεράστια σκόνη, η οποία δεν προκάλεσε προβλήματα. «Μας αγχώνει γιατί θέλουμε να επισημάνουμε τα σημεία της καλδέρας τα οποία είναι πιο επικίνδυνα. Γι’ αυτό έχουμε προτείνει διάφορες μελέτες στο να αποτυπώσουμε εκείνα τα σημεία τα οποία είναι επικίνδυνα στην καλδέρα της Σαντορίνης, γιατί έχει απότομες πλαγιές. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, επομένως μπορεί να κάνει σεισμούς», επεσήμανε η καθηγήτρια και κατέληξε λέγοντας:
«Υπάρχουν και άλλα σημεία της καλδέρας τα οποία τα έχουμε επισημάνει. Γι’ αυτό και οι ειδικοί είναι σε συνεργασία με τον δήμο Θήρας και έχουν επισημάνει τα σημεία που χρειάζονται προστασία».