Μπορεί τα νησιά να υποδέχονται ήδη ορδές τουριστών ενόψει Πάσχα κα τα μηνύματα για την φετινή σεζόν να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όμως μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως και διασωστών του ΕΚΑΒ, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ξεκινάει η τουριστική σεζόν και για μία ακόμη φορά τα νησιά δεν έχουν επαρκές υγειονομικό προσωπικό», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, που παραδέχεται πως γίνονται προκηρύξεις θέσεων, ωστόσο καταλήγουν άγονες:
«Οι μισθοί δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης. Ενδεικτικά, ένας νέος γιατρός λαμβάνει περίπου 1.850 ευρώ τον μήνα, ενώ νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ αρκετά κάτω από 1.000 ευρώ. Τα κίνητρα που δίνει το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία δύο καλοκαίρια προκειμένου να καλυφθούν κάποιες θέσεις αφορούν μόνο στο προσωπικό που μετακινείται από άλλη περιοχή».
Λείπουν από τα Κέντρα Υγείας βασικές ειδικότητες
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει ότι υπάρχει δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων με τους τοπικούς φορείς να μην κινητοποιούνται ικανοποιητικά.
Υπό τα παραπάνω, λίγα 24ωρα πριν το Πάσχα και ενώ οι εκδρομείς έχουν αρχίσει να φτάνουν στα αγαπημένα τους νησιά, από τα τοπικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δίνει, μιλώντας στο ygeiamou.gr, ορισμένα παραδείγματα:
- Τα Κύθηρα δεν έχουν καθόλου αναισθησιολόγο, συνεπώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διασωλήνωση εφόσον απαιτηθεί
- Η Κως, ένα μεγάλο νησί που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες δε διαθέτει παθολόγους στο νοσοκομείο
- Η Σαντορίνη είναι χωρίς παθολόγο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο
- στη Νάξο δε λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας
- Στην Τήνο μία παιδίατρος βλέπει και παθολογικά περιστατικά και στο Κέντρο Υγείας υπάρχει, εκτός της παιδιάτρου, μικροβιολόγος και οδοντίατρος.