Για ένα ακόμη Πάσχα, στη Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές φαίνεται πως θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα, διαφορετικά είναι αναγκασμένοι να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να προμηθευτούν αρνί ή κατσίκι για το πατροπαράδοτο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα.
Οι τιμές του κιλού για αρνιά και κατσίκια έχουν πάρει την ανιούσα και φτάνουν πλέον τα 13 με 15 ευρώ, με αποτέλεσμα, σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, η κίνηση στην κεντρική κρεαταγορά Καπάνι της συμπρωτεύουσας να χαρακτηρίζεται από χαμηλή έως υποτονική, τη στιγμή που καταναλωτές εθεάθησαν να σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα που πουλούν σαλάτες και… αλοιφές!
Από την πλευρά των κρεοπωλών, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η κίνηση θα αυξηθεί, όχι όμως σε επίπεδα εντυπωσιακά, καθώς η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό εμπόδιο για το καθιερωμένο ψήσιμο του οβελία.
Ανάλογα υποτονική, όμως, είναι η κίνηση και στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, όπως σημειώνει στο grtimes.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης. «Σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι η κίνηση είναι πιο υποτονική και σήμερα μπορώ να πω ότι περιμέναμε περισσότερη δουλειά», ανέφερε ο κ. Κεσίδης, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές στα αμνοερίφια παραμένουν ίδιες σε σχέση με την Μεγάλη Δευτέρα, ωστόσο διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές για τα αρνιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΚΚ, κινούνται από 13,5 έως 16,5 ευρώ/κιλό και στα κατσίκια από 14 έως 17 ευρώ/κιλό. Ο κ. Κεσίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι τα κρεοπωλεία της χώρας πωλούν φρέσκο προϊόν, ούτε απογαλακτισμένο, ούτε από το εξωτερικό, ούτε ελληνοποιημένο, επισημαίνοντας πως ο Σύλλογος αναμένεται να κινηθεί νομικά απέναντι σε κτηνοτρόφο του Βόλου, ο οποίος ανέφερε ότι αμνοερίφια από το εξωτερικό «βαφτίζονται» ελληνοποιημένα. «Θα κινηθούμε νομικά για ψευδείς δηλώσεις και συκοφαντική δυσφήμιση», ανέφερε συγκεκριμένα.
Με το τετραήμερο των αργιών να περιλαμβάνει και την «μεταφερόμενη» Πρωτομαγιά, οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, προετοιμάζονται για… παρατεταμένο μπάρμπεκιου σε μίνι-διακοπές. Ως εκ τούτου, η κίνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική όσον αφορά σε λουκάνικα, παντσέτες, μπιφτέκια και μπριζόλες.