Με ψηφοφορία η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, που προτάθηκε ώστε να δοθεί απάντηση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.
Συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατηγορούνται για «αντισημιτισμό», λόγω συνθημάτων εχθρικών κατά του Ισραήλ.
Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε από τους κοινοβουλευτικούς και των δυο κομμάτων υιοθετεί ουσιαστικά τον ορισμό που προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).
Όπως αναφέρει «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους εβραίους που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους. Οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους βάζουν στο στόχαστρο εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».
Η ψήφιση προκάλεσε αντιδράσεις, κατηγορώντας το Κογκρέσο πως επιχειρεί να καταπνίξει την ελευθερία έκφρασης στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.
«Οι δηλώσεις που επικρίνουν από το Ισραήλ δεν αποτελούν αφ’ εαυτών παράνομη διάκριση», τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, που καταψήφισε την πρόταση.
Πλέον τον λόγο έχει η Γερουσία που πρέπει να περάσει και από την έγκρισή της για να τεθεί πάντως σε ισχύ και μετά να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.