Σε μιαν απόφαση-βόμβα, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος, δεν αποδέχεται το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών για την διαρροή των 20.000 περίπου διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων του εξωτερικού που είχαν δηλώσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα που είχε ανοίξει για την επιστολική ψήφο.
- εφημερίδα «Εστία»
Η απόφαση αυτή αφήνει διπλά έκθετη την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Αφ’ ενός διότι πέφτει στο κενό η προσπάθεια περιορισμού των ευθυνών στο πρόσωπο ενός ανωτέρου δημοσίου υπαλλήλου, εν προκειμένω του Διευθυντού Εκλογών, με απόρριψη κάθε πολιτικής ευθύνης. Αφ’ ετέρου διότι δεν γίνεται δεκτό το ότι η όποια διαρροή είχε γίνει σε χρόνο προγενέστερο της θητείας της νυν υπουργού.
Το προαναφερθέν πόρισμα είχε συνταχθεί από την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, αμέσως δε μόλις υπεβλήθη στην πολιτική ηγεσία (την περασμένη Παρασκευή) η κ. Κεραμέως έσπευσε να το διαβιβάσει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρος «προς διευκόλυνση των ερευνών τους». Τούτο αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Όμως ο κ. Μενουδάκος τουλάχιστον δεν θεωρεί ότι το πόρισμα διευκολύνει την έρευνα και δια τούτο κατέστησε σαφές ότι δεν το λαμβάνει υπ’ όψιν του και θα προχωρήσει στην ανεξάρτητη διερεύνηση της υποθέσεως.
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα προτείνεται η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων με μονοδιάστατη στόχευση προς τον Διευθυντή Εκλογών, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία έχει εκκινήσει τις διαδικασίες επιβολής των κυρώσεων αυτών.
Ήδη όμως τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή καθώς ο κ. Μενουδάκος έχει ακούσει τις απολογίες και των άλλων εμπλεκομένων προσώπων και συγκεκριμένα του τέως ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού Νίκου Θεοδωρόπουλου, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του τέως ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, οπότε έχει διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τα γεγονότα καθώς και για τον χρόνο κατά τον οποίο έγινε η διαρροή.
Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι έγινε επί των ημερών της κ. Κεραμέως.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος καρατομήθηκε μόλις έγινε γνωστό το σκάνδαλο, δήλωσε ότι την λίστα με τα ονόματα και τα λοιπά προσωπικά στοιχεία των ομογενών του την έδωσε μεγάλο στέλεχος της ΝΔ, συμφώνως δε προς πληροφορίες έδειξε το μήνυμα που είχε λάβει από τον συγκεκριμένο πολιτικό παράγοντα μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, έχοντας καλύψει το όνομά του αποστολέα.
Ήδη για το θέμα της διαρροής αυτής έχουν υποβληθεί 300 προσφυγές ομογενών που όλες έχουν να κάνουν με την επιστολική ψήφο. Δεν είναι τυχαίο κατόπιν τούτου, ότι αποτυγχάνει η προσπάθεια προσελκύσεως Ελλήνων της διασποράς να μετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς έχει δημιουργηθεί εντονότατη δυσπιστία απέναντι στο σύστημα.
Έτσι μόλις 45.000 ομογενείς έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να έχουν δυνατότητα να ψηφίσουν. Προφανώς δεν πείθονται για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων τα οποία τους ζητείται να δηλώσουν.