Η Ρωσία εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι εάν ο Εμανουέλ Μακρόν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, θα θεωρούνταν νόμιμοι στόχοι από τον ρωσικό στρατό.
Αυτό έρχεται ως αντίδραση μετά τις δηλώσεις του Μακρόν τον Φεβρουάριο, όπου δεν απέκλεισε την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι οποιαδήποτε γαλλική παρουσία στη ζώνη σύγκρουσης, θα τους καταστήσει στόχους.
🎯🇫🇷 RUSSIA WILL TARGET FRENCH TROOPS in Ukraine, warns Moscow's FM Spokeswoman Zakharova.
We decided long ago that if French appear in conflict zone, they will inevitably become target for Russian forces – Zakharova. pic.twitter.com/N4T7MTgwFf
— Intel Republic (@IntelRepublic) May 8, 2024
«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Μακρόν εξηγεί αυτή τη ρητορική με την επιθυμία να δημιουργήσει κάποιου είδους ‘στρατηγική αβεβαιότητα’ για τη Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ζαχάροβα.
«Πρέπει να τον απογοητεύσουμε – για εμάς η κατάσταση φαίνεται παραπάνω από βέβαιη. Εάν οι Γάλλοι εμφανιστούν στη ζώνη της σύγκρουσης, θα γίνουν αναπόφευκτα στόχοι για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μου φαίνεται ότι το Παρίσι έχει ήδη αποδείξεις για αυτό», είπε ακόμα η Ρωσίδα εκπρόσωπος.
Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι η Ρωσία βλέπει ήδη «αυξανόμενο αριθμό Γάλλων υπηκόων» μεταξύ των νεκρών στην Ουκρανία.
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξασκήσει την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, ως μέρος στρατιωτικής άσκησης, μετά από απειλές, όπως είπε η Μόσχα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν βλέπει «φως» στη Γάζα η Μόσχα
Η Ζαχάριβα, αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στη Γάζα και δήλωσε ότι δεν βλέπει προς το παρόν προοπτική για μια ειρηνευτική διευθέτηση τόσο εκεί, όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».
Παράλληλα, η ρωσική διπλωματία ζήτησε «αυστηρό σεβασμό» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που αφορά την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάνοντας λόγο για «αποσταθεροποιητικό παράγοντα».
«Ζητούμε τον αυστηρό σεβασμό των διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι η έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα αποτελεί «έναν ακόμα αποσταθεροποιητικό παράγοντα, μεταξύ άλλων και για ολόκληρη την περιοχή».