Εικονικές σφαγές προς άγραν αποζημιώσεων

Κτηνίατροι σε συνεργασία με ιδιώτες εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις γέννησης και θανάτωσης ζώων για λογαριασμό κτηνοτρόφων

Must Read

Στα ίχνη τριών εγκληματικών ομάδων, που αποτελούνταν από ιδιώτες και κτηνιάτρους οι οποίοι εξέδιδαν πλαστές βεβαιώσεις αντί αμοιβής για λογαριασμό κτηνοτρόφων, έφτασαν οι άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, προχωρώντας στη σύλληψη έξι ατόμων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις, ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ομάδες που αποτελούνται από ιδιώτες, κτηνιάτρους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου, που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης, θανάτων και σφαγής ζώων αντί αμοιβής για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι παράνομες δουλειές στις οποίες επιδίδονταν οι σπείρες αποκαλύφθηκαν μετά την καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε λόγω θανάτωσης ζώων του εξαιτίας νόσου.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων τέσσερις είναι υπάλληλοι και δύο ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά το modus operandi των δραστών, εκτιμάται πως η πρώτη και η δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων κτηνιάτρων και διοικούντων βιομηχανικού σφαγείου, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων, λαμβάνοντας χρήματα από κτηνοτρόφους, που με τη σειρά τους καθίσταντο με έκνομα μέσα δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων αντί αμοιβής από οκτώ κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα αποτελείτο από τέσσερις υπαλλήλους κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Από τη διαδικασία αυτή, που οι ίδιοι ονόμαζαν «κοινό ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά 2.660 ευρώ την περίοδο των Χριστουγέννων του 2023 και 3.630 ευρώ την περίοδο του Πάσχα του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως λόγω της εξάρθρωσης των εγκληματικών ομάδων αποφεύχθηκε ζημιά ύψους 54.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε έρευνες στα σπίτια, στα οχήματα, στους επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το ποσό των 26.800 ευρώ, επτά κινητά, χειρόγραφες σημειώσεις, τρία χάλκινα κι ένα χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων.Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, με την οποία οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα, τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα σταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This