Σινοαμερικανικός πόλεμος για τους δασμούς: Η απάντηση του Πεκίνου στον Μπάιντεν και η επίσκεψη Πούτιν

«Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της»

Must Read

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας την Τρίτη στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα κατά 18 δισ. δολάρια. Το Πεκίνο απάντησε με σαφείς και αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Λευκό Οίκο αναφέροντας:

«Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναιρέσουν αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας».

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εκφράζει έντονη αποδοκιμασία και εγκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «πολιτικοποιούν και εργαλειοποιούν τα οικονομικά και εμπορικά θέματα. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής χειραγώγησης».

Η αύξηση των δασμών «δεν συνάδει με το πνεύμα ομοφωνίας που είχε εξευρεθεί από τους δύο αρχηγούς κρατών» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση με αναφορά στην συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν το 2023.

«Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» καταλήγει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ποιους βιομηχανικούς τομείς αφορούν

Οι νέοι δασμοί αφορούν σε σχεδόν 10 βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί αυξάνονται από 25% σε 100%.

Η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε περισσότερα από 860 δισ. δολάρια μέσω του IRA, προκειμένου να επισπεύσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπαταριών και ηλιακών πάνελ ή ανεμογεννητριών «made in America».

Στο Πεκίνο ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη σημειολογία προσλαμβάνει η επίσκεψη στην Κίνα που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Πέμπτη και Παρασκευή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και θα ακολουθήσει η υπογραφή σειράς συμφωνιών. Ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί το Πεκίνο και την πόλη Χαρμπίν στα βορειοανατολικά της Κίνας.

Θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, επίσης επικαλούμενο πληροφορίες από το Κρεμλίνο.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This