Λωρίδα της Γάζας: Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Οι άμαχοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας, και ιδιαίτερα στην Ράφα, τη νότια πλευρά του θύλακα, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την «Καταστροφή» που ήταν για αυτούς η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Κατά τη Νάκμπα, κάπου 760.000 Άραβες από την Παλαιστίνη έφυγαν ή διώχτηκαν από τα σπίτια τους και προσέφυγαν σε γειτονικές χώρες ή σε αυτά που θα μετατρέπονταν προοδευτικά στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Η Γάζα δεν θα γονατίσει μπροστά στα άρματα μάχης και τα κανόνια», φώναζαν χθες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε ετήσια πορεία στα ερείπια χωριών του βόρειου Ισραήλ οι άραβες κάτοικοι των οποίων εκδιώχθηκαν το 1948.

Την ίδια ώρα, στον παλαιστινιακό θύλακα ο άμαχος πληθυσμός, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, πήρε ξανά τους δρόμους για να προσπαθήσει να βρει ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα».

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, που απειλείται να γίνει στόχος ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης παρότι έχουν καταφύγει εκεί πάνω από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι.

Χθες το βράδυ, στη Γάζα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους μητέρα και παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.

«Να ανοίξει ξανά αμέσως»

Από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, η διέλευση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου παραμένει κλειστή, ενώ είναι νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που όλος ο πληθυσμός του θυλάκου κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες βράδυ μέσω X να «ανοίξει ξανά αμέσως» η διέλευση αυτή και να επιτραπεί να παραδοθεί «ανεμπόδιστα ανθρωπιστική βοήθεια», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την προτροπή του να κηρυχθεί «άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου να αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Για να εξαλειφθεί η Χαμάς, ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει απαραίτητη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που είναι κατ’ αυτόν το τελευταίο μεγάλο οχυρό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Στη Ράφα, χθες σκοτώθηκε ισραηλινός στρατιώτης, ανακοίνωσε το επιτελείο, αυξάνοντας τον αριθμό των απωλειών των ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στις 621, κατά τα επίσημα δεδομένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This