«Πολιτικό» το κίνητρο της απόπειρας κατά του Φίτσο, λέει ο Υπ. Εσωτερικών – Συνελήφθη η σύζυγος του επίδοξου δολοφόνου

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πρόσφυγας από την Ουκρανία! Πολύ σοβαρή και σταθερή η υγεία του πρωθυπουργού

Must Read

«Πολιτικό» χαρακτήρισε το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Την ίδια στιγμή, έρχονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία στην Σλοβακία πέρασε χειροπέδες στην σύζυγο του 71χρονου λογοτέχνη Τσιντούλα, του επίδοξου δολοφόνου του πρωθυπουργού.




Μάλιστα, πηγές αναφέρουν χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί πως φέρεται να είναι πρόσφυγας από την Ουκρανία!

Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε πως «η χώρα βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου».

Ο Υπουργός ανακοίνωσε πως μετά την απόπειρα έχουν αυξηθεί τα μέτρα προστασίας κατά πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσιογράφων.Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς από όλες τις παρατάξεις να σταματήσουν να υποκινούν μίσους με σχόλια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.




 

Ανέκτησε τις αισθήσεις του το πρωί μετά από ολονύκτιο χειρουργείο, στο οποίο υποβλήθηκε, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά χθες από σφαίρες που δέχτηκε, την ώρα που χαιρετούσε πολίτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ σοβαρή αλλά είναι σταθερή, όπως δήλωσε αξιωματούχος του νοσοκομείου.

Σήμερα στην Σλοβακία θα συγκληθεί το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας αλλά και το υπουργικό συμβούλιο. 

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου εισήχθη ο Φίτσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, με δύο ομάδες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από τα πυρά.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομάς Ταράμπα ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης στο BBC, πως δεν απειλείται πλέον η ζωή του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απόπειρα δολοφονίας. «Ευτυχώς, εξ όσων γνωρίζω, η χειρουργική επέμβαση πήγε καλά. Εκτιμώ ότι τελικά θα επιζήσει… Δεν είναι απειλητική για τη ζωή του η κατάσταση αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Διεθνείς αντιδράσεις

Tην απόπειρα δολοφονίας καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι «αυτές οι πράξεις βίας υπονομεύουν την Δημοκρατία, που αποτελεί το πιο πολύτιμο κοινό αγαθό μας».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έγραψε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτήν την βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτήν την δύσκολη στιγμή».

Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε: «Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του».

Ο φερόμενος ως δράστης

Νωρίτερα, χθες, τα ΜΜΕ της χώρας έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία του ανθρώπου που φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον του Ρόμπερτ Φίτσο.

Πρόκειται για τον 71χρονο λογοτέχνη Γιουράι Τσιντούλα ο οποίος άνοιξε πυρ κατά του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ εκείνος χαιρετούσε πολίτες μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην Χάντλοβα.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο 71χρονος ο οποίος βρίσκεται πίσω από κιγκλιδώματα, βγάζει όπλο και να πυροβολεί, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας πέφτουν πάνω του για να τον αποτρέψουν.

Σύμφωνα με πηγές ο 71χρονος λογοτέχνης πλησίασε τον Φίτσο και φώναξε δυνατά προτού αρχίσει να τον πυροβολεί μπροστά στο έντρομο πλήθος.

Ο δράστης που συνελήφθη από τις αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσιντούλα υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της  λογοτεχνικής λέσχης DÚHA και διατέλεσε πρόεδρός της μέχρι το 2016. Μάλιστα, είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Έχεις δίκαιο….σε λίγο όποιος έχει άλλη γνώμη για την πορεία των πραγμάτων στην Ευρώπη …εσωκλειονται και οι εδώ σχολιαστές θα μας τρώει η μαρμάγκα …από ιδεολογικά κι εθνικά υπάρχοντες διαφορετικά γύρω μας …για αυτό βλεπε άκου σώπα …κι εσο έτοιμος…κι αυτό όχι δεξιά αριστερά….εθνικά και πατριωτικά στο λέω …γιατί εμείς οι Έλληνες φτιάξαμε τη δημοκρατία στον πλανήτη..και μέσα μαζί Μ άλλους τον τεχνολογικό πολιτισμό και τα μπάσταρδα μας και τα συμφέροντα θα τον καταστρέψουν έτσι που πάει αν βγάλουμε Αύγουστο τυχεροί θα μάστε….

  2. Oλως τυχαιως ο πρωθυπουργος ειναι αριστερος πατριωτης , αντιεμβολιαστης και ” φιλορωσος ” και ολως τυχαιως ο δολοφονος ειναι δεξιος φιλελευθερος ( ζητω οι ΗΠΑ !!!! ) προφανως εμβολιασμενος και φυσικα φιλοευρωπαιστης και αμερικανοφιλος . Ολως τυχαιως και η γυναικα του ειναι Ουκρανη δυτικοφιλη !!!! Φυσικα και πισω απο την δολοφονια δεν ειναι η Ε.Ε , η ΗΠΑ και φαρμακευτικες εταιριες . Δυσκολο πραγμα ειναι να εισαι πραγματικος αριστερος , για αυτο και ο Τσιπρας ειχε διαλεξει διαφορετικο δρομο .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This