Με το βλέμμα στραμμένο στη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων εμφανίστηκε στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος επιχείρησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως εγγυητή της σταθερότητας, αλλά και ως έναν πατριώτη πρωθυπουργό που δεν θα κάνει βήμα πίσω στα εθνικά θέματα, ενώ την ίδια ώρα άνοιξε μέτωπο με τον Κυριάκο Βελόπουλο, αποδεικνύοντας πως μέχρι τις 9 Ιουνίου θα επιχειρήσει να επουλώσει τις πληγές που έχει ανοίξει στο σώμα της Νέας Δημοκρατίας η στροφή του προς το πολιτικό Κέντρο.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει και στα δύο μεγάλα εθνικά ζητήματα που έχουν προκύψει, τονίζοντας για το Σκοπιανό πως η απόφαση της Αθήνας να μην κυρώσει τα μνημόνια δικαιώθηκε, ενώ για την Τουρκία ξεκαθάρισε πως θα κινηθεί στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων χωρίς την άδεια κανενός. «Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα. Δεν αφορά την Τουρκία. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός» είπε αναφορικά με τη Τουρκία, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών πρόσθεσε: «Είχα προειδοποιήσει το 2019. Ηξερα την αλήθεια. Προειδοποίησα την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα έχει συνέπειες στις μεταξύ μας σχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τα τρία μνημόνια στη Βουλή. Τώρα θέλουν να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απολέσουμε οποιοδήποτε όπλο έχουμε. Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν τα κυρώσαμε. Βλέπαμε τις εξελίξεις στα Σκόπια. Δικαιώθηκε η θέση μας. Νομίζει η αντιπολίτευση ότι θα μας στριμώξει;».
Ο πρωθυπουργός, όμως, επέλεξε να επιτεθεί ονομαστικά και στον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς, σχολιάζοντας το σκίσιμο της συμφωνίας από μέρους του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, είπε: «Δεν θα σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις του. Εχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά τα θέματα».
Από τις βολές του πρωθυπουργού δεν ξέφυγαν και τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε για τοξικότητα. «Η αντιπολίτευση δεν έχει πει τη λέξη “Ευρώπη”. Θέλει να μετατρέψει τη διαδικασία σε εσωτερικό δημοψήφισμα. Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική. Αυτή η προεκλογική περίοδο θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε τι κάναμε τους τελευταίους εννιά μήνες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «μόνο εμείς λέμε τι θα γίνει στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια».
Οσον αφορά το θέμα της ακρίβειας, είπε: «Γνωρίζουμε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Εχουμε εργαλεία. Υπάρχει ακρίβεια ακόμα στα τρόφιμα και όχι στο ρεύμα. Θα ζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση. Στο ρεύμα δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί φορολογήσαμε τις εταιρίες παραγωγής. Ομως η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών» είπε, ενώ στο πλαίσιο αυτό έκανε και την αποκάλυψη, λέγοντας ότι «ετοιμάζω επιστολή στην κυρία Φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο».
Στη συνέχεια, και ερωτηθείς για μειώσεις φόρων, απάντησε πως «από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε τον ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα», ενώ σχολίασε τόσο τις εξελίξεις στα ζητήματα οπαδικής βίας, το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας, τις καταλήψεις, όσο βέβαια και τις εξελίξεις με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.