Τα συλλυπητήρια από Χαμάς και Χούθι για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν

Must Read

Μέσα από δηλώσεις ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε το απόγευμα της Κυριακής (19/05). «Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή» είπε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.




 

Παράλληλα, στον επίσημο λογαριασμό που διατηρούσε ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν στο Twitter, ανέβηκε το πρωί της Δευτέρας μια ανάρτηση με στίχους από το Κοράνι: «Ειρήνη στον Αβραάμ. Έτσι ανταμείβουμε τους αγαθούς. Ήταν ένας από τους πιστούς μας υπηρέτες».

 

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του» προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό για «αυτή την τεράστια απώλεια».

 

Η Χαμάς εξήρε την υποστήριξη που προσέφερε ο εκλιπών Ιρανός πρόεδρος στην παλαιστινιακή υπόθεση και την αντίσταση εναντίον του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ιρανικοί θεσμοί με τα βαθιά τους θεμέλια» θα καταφέρουν να ξεπεράσουν «τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας».




 

Εξάλλου και ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατική επιτροπής του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη, εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό, την ιρανική ηγεσία και τις οικογένειες του προέδρου Ραϊσί και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε».

«Ζητάμε από τον Θεό να προσφέρει στις οικογένειές τους υπομονή και παρηγοριά (…) Θεού θέλοντος, ο ιρανικός λαός θα παραμείνει προσηλωμένος στους πιστούς ηγέτες του λαού».




 

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα «βαθιά θλιμμένος και σοκαρισμένος από τον τραγικό χαμό» του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

«Εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον ιρανικό λαό», έγραψε ο Μόντι στο Χ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία βρίσκεται «στο πλευρό του Ιράν αυτή την περίοδο θλίψης».

Οι υπόλοιποι νεκροί στη συντριβή του ελικοπτέρου

Νεκροί είναι επίσης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταδίδουν η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ιρανικά ΜΜΕ. Ειδικότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφέρει ότι στο ελικόπτερο βρίσκονταν επίσης ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Αλί Αλ-ε Χασέμ, ο ιμάμης για την προσευχή της Παρασκευής στην πόλη Ταμπρίζ, και ο στρατηγός Μάλεκ Ραχμάτι, κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

 

Ο διοικητής της μονάδας προστασίας του προέδρου, Σαρντάρ Σεϊέντ Μεχντί Μουσαβί, σκοτώθηκε επίσης, καθώς και αρκετοί σωματοφύλακες και πλήρωμα ελικοπτέρου που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Τον Ραΐσι στον προεδρικό θώκο θα διαδεχθεί ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχάμαντ Μοκμπέρ, ενώ θα προκηρυχθούν εκλογές εντός 50 ημερών. Ο Μοκμπέρ είναι πρώην αξιωματικός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Έχει επίσης υπηρετήσει σε έναν ρόλο που του έδωσε την επίβλεψη των περιουσιακών στοιχείων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

 

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This