Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις φαρμακοβιομηχανίας-κυβέρνησης, μετά την πρόταση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τον νέο τρόπο κατανομής του clawback σε ποσοστό 75%-25%, αντί για 90%-10% που είναι σήμερα. Μάλιστα, από την ανάπτυξη του 25% εξαιρεί όλα τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα.
Δείτε επίσης: Βασίλης Κικίλιας: Μειώσεις σε 3.000 κωδικούς φαρμάκων
Συγκεκριμένα, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου προβλέπει πως το clawback (δηλαδή, η επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρίες στον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από υπέρβαση του πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, που φέτος αναμένεται να αγγίξει το 1,6 δισ. ευρώ) θα γίνει με κατανομή 75% που θα επιμερίζεται σε όλες τις εταιρίες και 25% στις φαρμακευτικές με αύξηση του τζίρου τους.
Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες, καταψήφισαν τον νέο τρόπο υπολογισμού του clawback:
«Απορρίπτουν την πρόταση του υπουργείου επί της Αρχής, καθώς το κύριο πρόβλημα σχετικά με το clawback δεν αφορά την κατανομή αυτού, αλλά το υπέρογκο ύψος του».
Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΣΦΕΕ, «η πορεία του clawback του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019 είναι ανεξέλεγκτη και έξω από κάθε ελληνικό και ευρωπαϊκό προηγούμενο, αυξημένη περισσότερο από 40% σε σχέση με πέρυσι».
Η πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας για τον περιορισμό του clawback περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και χωριστά, πρόσθετα κονδύλια για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια.