Αθ. Λινού για δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα: «Το κράτος δεν κάνει αυστηρούς ελέγχους»

Must Read

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η τοπική κοινωνία της Λαμίας, μετά την μαζική τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν 56 παιδιά και ένας δάσκαλος μετά από κατανάλωση σχολικών γευμάτων σε επτά δημοτικά της περιοχής.

Όπως εξηγεί η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Αθηνά Λινού, τα γεύματα χορηγούνται χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους στα παιδιά. Η ίδια ηγείται του Ινστιτούτου Prolepsis, το οποίο μοιράζει καθημερινά περίπου 8.000 σχολικά γεύματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης κι έτσι η ίδια γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.

«Ενώ για την παραμικρή ταβέρνα υπάρχει τμήμα του Υπουργείου Υγείας που κάνει ελέγχους και σε προγράμματα ιδιωτικά γίνονται έλεγχοι θεωρητικά -άλλο αν εμείς έχουμε δικούς μας ελέγχους πολύ πιο αυστηρούς- το κράτος σ’ αυτό που παρέχει το ίδιο το κράτος, δεν κάνει ελέγχους. Η πολιτεία και το εκάστοτε υπουργείο που αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο, θα έπρεπε να έχει βάλει προδιαγραφές», είπε αρχικά η καθηγήτρια και συνέχισε:

«Μπορεί να ενοχοποιείται, ή να μην ενοχοποιείται η παρασκευή του φαγητού. Το κύριο πρόβλημα σ’ αυτά τα γεύματα είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Το ίδιο το κράτος έχει κάνει συμβάσεις για τα γεύματα αυτά που δίνει. Είναι πρόγραμμα του κράτους. Μόνο εμείς και το κράτος παρέχουμε γεύματα. Το κράτος δίνει γεύματα στο Δημοτικό μόνο και σε ορισμένα Δημοτικά. Κι εμείς δεν δίνουμε τέτοια γεύματα, κανονικό φαγητό».

Η ίδια κλήθηκε να σχολιάσει και την φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής των γευμάτων και απάντησε: «Το άκουσα, αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έβαλαν φωτιά, γιατί; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το ξέρω».

«Χρειάζεται να υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές και έλεγχοι»

Το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο έχει ιδρύσει η Αθηνά Λινού, έχει χορηγήσει από το 2012 μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε 728 σχολεία και τουλάχιστον 112.700 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, περισσότερα από 16 εκατομμύρια γεύματα. Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα (με εισοδηματικά κριτήρια) λαμβάνουν καθημερινά, δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους.

«Εμείς που δίνουμε πιο απλά πράγματα, δηλαδή, γιαούρτι, γάλα, σάντουιτς και φρούτο τηρούμε πολύ αυστηρούς κανόνες και ελέγχους. Κατ’ αρχήν παρέχουμε δικά μας ψυγεία στα σχολεία. Πρώτα πάει επώνυμος γιατρός με συνοδεία άλλων και ελέγχει την παρασκευή, εκεί που παρασκευάζονται τα φαγητά, δεύτερον παίρνουμε δείγματα και από τα σχολεία και από τα σημεία παρασκευής και τα στέλνουμε για ανάλυση σε πιστοποιημένους οργανισμούς και για μικρόβια και για άλλα…», εξήγησε και συνέχισε:

«Και τρίτον χωρίς να το ξέρει το κάθε σχολείο, πηγαίνει κάθε εβδομάδα εργαζόμενος του Ινστιτούτου Prolepsis και ελέγχει αν είναι τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία, αν τα ψυγεία που έχουμε δώσει εμείς στα σχολεία είναι στη σωστή θερμοκρασία, για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Νομίζω ότι στους κανόνες και στις προδιαγραφές των γευμάτων αυτών το κράτος δεν ζητάει τέτοια πράγματα από τους προμηθευτές του».

Τέλος, η ίδια θεωρεί απαραίτητη και την εφαρμογή χρηματικής ρήτρας προς τους προμηθευτές για κάθε περίπτωση που δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This