Καθοριστικός ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου – Σινουάρ

Must Read

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος της γνωστής δικηγόρου Αμάλ Κλούνεϊ στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ανακοινώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Η σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, υπήρξε βοήθησε μαζί με άλλους πέντε νομικούς τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν να προχωρήσει στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου.

Σε δήλωσή της η ίδια κάνει λόγο για ομόφωνα πορίσματα και εκφράζει την άποψή της, ότι η ίδια ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δέχεται οποιαδήποτε σύγκρουση που είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου:

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μού ζήτησε να τον βοηθήσω να αξιολογήσει στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και στη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων που θα αναλάμβανε αυτό το έργο» αναφέρει η γνωστή δικηγόρος και επισημαίνει:

«Μαζί ξεκινήσαμε μια εκτενή διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, στο πλαίσιο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης... Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας (στην ομάδα), τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους» τονίζει η Αμάλ Κλούνεϊ και εξηγεί:

«Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιάχια Σίνγουαρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής, της δολοφονίας και εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης λιμού ως μέθοδο πολέμου, της δολοφονίας, των διώξεων και της εξόντωσης».

Καταλήγοντας, η Αμάλ Κλούνεϊ σημειώνει: «Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι πως οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This