Η Τουρκία σχεδιάζει να δωρίσει ένα οικόπεδο και να κατασκευάσει ένα κτήριο Πρεσβείας για τη Σομαλία, αξίας έως και 6 εκατομμυρίων δολαρίων, σε αυτή την τελευταία εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μογκαντίσου, οι οποίες γίνονται όλο και πιο στενές.
Σε συμφωνία που υποβλήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσίασε τα σχέδιά της για την παραχώρηση 4.918 τετραγωνικών μέτρων γης στη διπλωματική τοποθεσία Incek της Άγκυρας, στη διπλωματική αποστολή της Σομαλίας, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις 3.000 τετραγωνικών μέτρων!
Η συμφωνία, αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παραχωρεί στη Σομαλία το δικαίωμα να πουλήσει τη γη και τα κτήρια στο μέλλον, εάν το επιθυμεί.
Ωστόσο, το σχέδιο πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, πριν μπορέσει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.
Έσταξε «δηλητήριο» η Sozcu!
Ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν τη συμφωνία και την πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης, καταδικάζοντας μια τέτοια κίνηση.
Η Sozcu, η μεγαλύτερη καθημερινή αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ την Τρίτη με τίτλο: «Δεν υπάρχει σωτηρία από την αγάπη της Σομαλίας».
Στο σχετικό άρθρο υπογραμμίζεται η ειρωνεία, με την κυβέρνηση Ερντογάν να κατασκευάζει μια Πρεσβεία για τη Σομαλία, ενώ ταυτόχρονα περικόπτει τη χρηματοδότηση για πολλά εγχώρια έργα και υπηρεσίες στο πλαίσιο μέτρων λιτότητας.
«Λένε ότι υπάρχει λιτότητα στο δημόσιο τομέα, αλλά ξοδεύουν αφειδώς», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα και προσθέτει σε άλλο σημείο:
«Η κυβέρνηση, που δεν μπορούσε να βρει χρήματα για να αυξήσει τους μισθούς εκατομμυρίων συνταξιούχων και κατώτατων εργαζομένων, δώρισε [πολύτιμη γη] της Άγκυρας στη Σομαλία».
Η Sozcu ισχυρίστηκε ότι η γη αξίζει 200 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (6,5 εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, τουρκικές πηγές με γνώση του πρότζεκτ, είπαν στο Middle East Eye ότι το κόστος τόσο του κτηρίου, όσο και της γης, δεν θα ξεπερνούσε τα 6 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να είναι ακόμη και χαμηλότερο.
Η… υπεράσπιση
Οι υποστηρικτές του σχεδίου απάντησαν στην κριτική, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική κίνηση είναι σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας το 2022.
Βάσει αυτής, η κυβέρνηση της Σομαλίας δώρισε στη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας ένα οικόπεδο έκτασης άνω των 61.000 τετραγωνικών μέτρων και αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προνομιακή περιοχή στο Μογκαντίσου.
Η διπλωματική αποστολή που έχτισε η Τουρκία σε αυτό το οικόπεδο, ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο!
Somalia is getting 4,918 sqm of land in the Incek diplomatic site in Ankara.
Turkey plans to erect a 3,000 sqm embassy building on this sitehttps://t.co/D79uONfSbe
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) May 22, 2024
Οι στενές επαφές Σομαλίας-Τουρκίας
Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στη Σομαλία από το 2011, παρέχοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια ως απάντηση σε μια θανατηφόρα ξηρασία.
Η Τουρκία έχει τώρα ιδιαίτερα σημαντική στρατιωτική παρουσία στο Μογκαντίσου, ενώ τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο συμφωνιών με τη σομαλική κυβέρνηση.
Με τουρκική χορηγία έχει κατασκευαστεί και ένα νοσοκομείο.
Υπάρχει ιστορικό αμυντικής συνεργασίας τη αφρικανικής χώρας με την Τουρκία, ενώ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική βάση και εκπαιδευτική εγκατάσταση.
Η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει πάνω από 16.000 Σομαλούς στρατιώτες, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του σομαλικού στρατού, τόσο στην Τουρκία όσο και στη βάση της στο Μογκαντίσου, γνωστή ως Turksom.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύεται η Σομαλία από την Τουρκία, επιχειρούν επίσης εναντίον της ένοπλης ομάδας al-Shabab. Αλλά και κατά αμάχων, όπως ανέφερε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Να αναφέρουμε εδώ ότι οι εξαγωγές οπλισμένων τουρκικών drones αυξήθηκαν σημαντικά το 2021, με μεγάλες πωλήσεις σε αφρικανικές χώρες να συμβάλλουν σε επίπεδο-ρεκόρ εξαγωγών άμυνας.
Η Άγκυρα συνεισφέρει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στον προϋπολογισμό της Σομαλίας και το 2020, κατέβαλε δάνειο 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ για λογαριασμό της Σομαλίας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία ναυτικής άμυνας, η οποία επιβάλλει στην Τουρκία να υπερασπιστεί τα ύδατα της Σομαλίας από την τρομοκρατία, την πειρατεία και τις εξωτερικές απειλές για την επόμενη δεκαετία.
Τον περασμένο Μάρτιο, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ενεργειακής εξερεύνησης και γεώτρησης, με στόχο τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, τα οποία παρέμεναν ανεκμετάλλευτα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χερσαία εξερεύνηση.
Ο τουρκικός επεκτατισμός στο Κέρας της Αφρικής, με αυξανόμενη εμπλοκή μάλιστα όχι μόνο στη Σομαλία, αλλά και στο Τζιμπουτί και στο Σουδάν, είναι ένας γρίφος για τους αναλυτές, καθώς η Τουρκία δυσκολεύεται λόγω της αποσταθεροποιημένης οικονομίας της, των εσωτερικών συγκρούσεων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς της συμμάχους.
Το «μαύρο σύννεφο» που εξαφανίστηκε γρήγορα
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας τέθηκαν υπό δοκιμασία, όταν ο γιος του Σομαλού προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ χρησιμοποιούσε όχημα με διπλωματικές πινακίδες.
Ο Μοχάμεντ Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, γιος του προέδρου, έφυγε από την Τουρκία πριν δικαστεί, πυροδοτώντας διαμάχες και καταδίκες.
Επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιανουάριο, δικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε πρόστιμο 900 δολαρίων…