Έσοδα – ρεκόρ για το ΤΑΙΠΕΔ, που μπορεί να φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ, προβλέπει πως θα έχει το 2020 η διοίκηση του Ταμείου, αν βέβαια προχωρήσουν τέσσερις σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς προβλήματα.
Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Ταμείου, Άρης Ξενόφος, τα 2,4 δισ. ευρώ μπορούν να αντληθούν από την πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ποσοστού (από το περίπου 35% που κατέχει) των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και του 100% των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Βέβαια η εμπειρία δείχνει, πως σπανίως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ για τα έσοδα, καθώς η πορεία πολλών διαγωνισμών επηρεάζεται από πολιτικούς παράγοντες, όπως διαπιστώθηκε και το 2019, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ήταν κλινικά νεκρό εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Το επισήμανε και ο κ. Ξενόφος, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς πρόκειται για «ειδικά περιουσιακά στοιχεία».
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο διευθύνων σύμβουλος, Ριχάρδος Λαμπίρης, είπαν πως κατά πάσα πιθανότητα και οι δέκα υποψήφιοι για το 30% της ΔΑΑ θα περάσουν στο τελικό στάδιο στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται κοντά στο Πάσχα. Για την ΔΕΠΑ Υποδομών και την ΔΕΠΑ Εμπορίου τόνισαν πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, όπως διαπιστώνουν από τις πρώτες επαφές με πιθανούς επενδυτές.
Δείτε επίσης: «Βαλτώνουν» μεγάλα και μικρά δημόσια έργα – Κίνδυνος να χαθούν αρκετά δισ. ευρώ
Πιο δύσκολη άσκηση είναι τα ΕΛΠΕ με τον κ. Ξενόφο να τονίζει πως αναζητείται η καλύτερη φόρμουλα αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αυτή τη φορά δεν θα προχωρήσει διαδικασία από κοινού με τον όμιλο Λάτση (τον μεγαλύτερο μέτοχο των ΕΛΠΕ) όπως είχε συμβεί στον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος. «Ψάχνουμε παράθυρο ευκαιρίας» δήλωσε η διοίκηση του Ταμείου.
Για την αξιοποίηση του Ελληνικού ο κ. Ξενόφος υπενθύμισε τις κυβερνητικές δηλώσεις περί έναρξης των εργασιών μέσα στον Ιανουάριο προσθέτοντας πως μπορούν να γίνουν κάποιες κατεδαφίσεις ή αναπλάσεις. Τόνισε, όμως, πως ακόμα και γι’ αυτό χρειάζονται ρυθμίσεις, ώστε να νομιμοποιηθούν πρώτα κάποιες από τις περίπου 400 κατασκευές στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων που είναι αυθαίρετες.
Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή των Ανωνύμων Εταιρειών η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία της νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει διάφορα μοντέλα αξιοποίησης και όχι μόνο υποπαραχωρήσεις.