Οργή και μηνύσεις από 444 θύματα του «Daniel»

Ζητούν να εφαρμοστούν τα άρθρα νόμων περί πλημμύρας, με ποινές που φτάνουν ακόμα και σε ισόβια κάθειρξη, αν προκύψουν ευθύνες για τον θάνατο 17 ανθρώπων στη Θεσσαλία! Έχει ήδη αρχίσει η κλήση μαρτύρων από τη Δικαιοσύνη

Must Read

Αντιμέτωποι με τέσσερις μαζικές μηνύσεις από 444 θύματα του «Daniel» στις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου έρχονται κορυφαίοι πολιτικοί προϊστάμενοι, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και επικεφαλής υπηρεσιών, με την προανάκριση να έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, με κλήσεις μαρτύρων από την Δικαιοσύνη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ηδη έχουν κατατεθεί σταδιακά μέχρι τώρα οι μηνύσεις από 205 κατοίκους Παλαμά, 139 πλημμυροπαθείς στη Φαρκαδόνα, 84 στην Υπέρεια Φαρσάλων, 16 στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, ενώ υπάρχει και μία ακόμα, αυτή τη φορά από εταιρία, και συγκεκριμένα τη SOUKOS ROBOTS του Κωνσταντίνου Σούκου, για ζημιά στην επιχείρηση ύψους 160.000.000 ευρώ.

Ολες οι μηνύσεις στρέφονται τόσο κατά του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια όσο και κατά του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Για τη Φαρκαδόνα οι μηνυτές κάτοικοι συμπεριλαμβάνουν και τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Μιχαλάκη, για τον Παλαμά τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Νούσιο, για τη SOUKOS ROBOTS τον δήμαρχο Λάρισας Καλογιάννη, κ.ά.

Φαρκαδόνα

Οι πλημμυροπαθείς καταγγέλλουν ότι «δεν υπήρχε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο της Θεσσαλίας ο επιβαλλόμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων», κάνοντας λόγο για «εγκληματικά λάθη και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το παραχθέν αξιόποινο αποτέλεσμα», αφού έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, ενώ απωλέσθη μεγάλος αριθμός ζωικού – φυτικού κεφαλαίου και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δομές και περιουσίες.

Υπέρεια Φαρσάλων

Ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσκομίσουν έγγραφα για τα δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν (;) στη Θεσσαλία μετά τον «Ιανό» το 2020 και ποια απ’ αυτά εν τέλει λειτουργούσαν ή κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα άρθρα του νόμου που αναφέρονται στη μήνυση είναι:

  • Το 268 του Ποινικού Κώδικα περί πρόκλησης πλημμύρας, με ποινές που φτάνουν ακόμα και σε ισόβια κάθειρξη αν προκύψουν ευθύνες για θάνατο πολλών ανθρώπων.
  • Το άρθρο 378 για φθορά ξένης ιδιοκτησίας με ποινές φυλάκισης έως δυο ετών.
  • Και το άρθρο 306 για έκθεση σε κίνδυνο και μη παροχή βοήθειας με κάθειρξη έως 10 έτη σε περίπτωση θανάτου.

Νομικός εκπρόσωπος των μηνυτών κατοίκων, όπως και της εταιρείας έχει αναλάβει ο γνωστός δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Στυλιανός Π. Σούρλας, ο οποίος εκπροσωπεί και τους συγγενείς τριών νεκρών (μιας μητέρας και του γιού της στην Μεταμόρφωση και μιας ηλικιωμένης στην Μαραθέα). Ο κ. Σούρλας είναι και ο ίδιος εκ των πλημμυροπαθών της Φαρκαδώνας.

Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Στυλιανός Π. Σούρλας

Για τον Αγοραστό, όμως, υπάρχει κι άλλο ανοιχτό «μέτωπο», αφού από την Πέμπτη ξεκίνησε η δίκη για τον «Ιανό» το 2021 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, η οποία διεκόπη για τις 30 Μαΐου.

Με τη μήνυση που κατατέθηκε από τον κ. Σούρλα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας για τους 205 πλημμυροπαθείς του Παλαμά, οι κάτοικοι στρέφονται και κατά του πρώην δημάρχου Παλαμά Σακελλαρίου, όπως και κατά «παντός τρίτου υπευθύνου της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας, Περιφερειακής Πυροσβεστικής, δημοτικής Αρχής ή άλλου». Παρόμοιο λεκτικό χρησιμοποιείται και στις άλλες τρεις μηνύσεις.

«Οι υπεύθυνοι για τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες “Daniel”, που έπληξαν τη Θεσσαλία, σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, οι οποίες επέφεραν αυτό το ολέθριο αποτέλεσμα» δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δικηγόρος Στυλιανός Σούρλας: «Το αφήγημα περί αδυναμίας αποτροπής του φαινομένου έχει ήδη καταπέσει, καθότι τα στοιχεία είναι ατράνταχτα. Τα δεκάδες ανολοκλήρωτα αντιπλημμυρικά έργα, που έπρεπε να ήταν έτοιμα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, μετά τον “Ιανό”, η παντελής απουσία συντονισμού, προλήψεως και ενημερώσεως του κόσμου και άλλα πολλά αδιάσειστα στοιχεία θα οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλους τους υπευθύνους».

Πραγματογνωμοσύνη

Ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν είναι και ο τέως υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Νομικός και ο τεχνικός σύμβουλος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Τον Οκτώβριο, η «δημοκρατία» είχε δημοσιεύσει τα κυριότερα σημεία της τεχνικής έκθεσής του για τον «Daniel». Τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης, που έγινε για λογαριασμό των πλημμυροπαθών, περιλαμβάνονται στη μηνυτήρια αναφορά.

Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Ο τεχνικός σύμβουλος διαπιστώνει τη «θεμελίωση του αδικήματος της θανατηφόρου έκθεσης», προσωποποιεί τις ευθύνες και κάνει λόγο για «εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των κατά νόμον αρμόδιων οργάνων της Πολιτικής Προστασίας/ΓΓΠΠ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εποπτευόμενων υπηρεσιών, καθώς και δήμων».  Αναφέρει ότι «ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας κατελήφθη σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» και καταλήγει: «Οι πολίτες αφέθηκαν αβοήθητοι κατά τις κρίσιμες πρώτες ώρες του καιρικού φαινομένου έως και την απομάκρυνσή τους από τις διασωστικές δυνάμεις, που διήρκεσε από μία έως τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων των εγκλωβισμένων από την υψηλή στάθμη νερών στους πλημμυρισμένους οικισμούς, ενώ δεν μερίμνησαν έγκαιρα να διασώσουν τα ως άνω 17 θύματα, και εξαιτίας της ολιγωρίας τους αυτής απώλεσαν τη ζωή τους από πνιγμό».

Στην έκθεσή του κάνει λόγο για γεγονότα, στοιχεία και χαρακτηριστικά «που ήταν ήδη γνωστά στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον από τις 2 Σεπτεμβρίου 2023, ήτοι τρεις ημέρες πριν αρχίσει να πλήττει όχι με μεγάλα ύψη βροχής τη Θεσσαλία η μεσογειακή καταιγίδα» και ότι το «112» υπολειτούργησε. Στα στοιχεία της μήνυσης έχει συμπεριληφθεί και η ληξιαρχική πράξη θανάτου θύματος στον Παλαμά, όπου αναφέρεται πως η αιτία θανάτου είναι ο «πνιγμός εντός ύδατος (θύμα μαζικής καταστροφής πλημμύρας)».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This