Η κινεζική κυβέρνηση αφανίζει το Ισλάμ και καταστρέφει τους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην χώρα.
Σύμφωνα με τον Guardian, το τελευταίο μεγάλο τζαμί στην Κίνα που διατήρησε χαρακτηριστικά αραβικού στιλ έχασε τους θόλους του και οι μιναρέδες του τροποποιήθηκαν ριζικά.
Το Μεγάλο Τζαμί του Shadian που βρίσκεται σε συγκρότημα 21.000 τετραγωνικών μέτρων μέχρι πέρσι διέθετε ένα μεγάλο κτήριο με πράσινο θόλο από πλακάκια, στολισμένο με μισοφέγγαρο, πλαισιωμένο από τέσσερις μικρότερους θόλους και ψηλούς μιναρέδες. Δορυφορικές εικόνες από το 2022 δείχνουν το περίπτερο της εισόδου διακοσμημένο με ένα μεγάλο μισοφέγγαρο και ένα αστέρι φτιαγμένο από ζωηρά μαύρα πλακάκια.
Φωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες από αυτό το έτος δείχνουν ότι ο θόλος αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με μια ταράτσα κινεζικού τύπου Χαν και οι μιναρέδες μετατράπηκαν σε πύργους παγόδων.
Το άλλο τέμενος-ορόσημο του Γιουνάν, το Najiaying , λιγότερο από 100 μίλια από το Shadian, ανακαινίστηκε ριζικά, με τα ισλαμικά στοιχεία του να αφαιρούνται.
Το 2018, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα πενταετές σχέδιο για την αντίσταση στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ» και την προώθηση των κινεζικών χαρακτηριστικών τέχνης. Σε σημείωμα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προς τις τοπικές αρχές αναφέρονται εντολές να «τηρήσουν την αρχή της κατεδάφισης».
Ο Ρουσλάν Γιουσούποφ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ανέφερε: «Η καταστροφή αυτών των δύο ορόσημων τζαμιών σηματοδοτεί την επιτυχία της εκστρατείας. Ακόμα κι αν έχουν απομείνει μικρά τζαμιά αραβικού στυλ στα χωριά, θα είναι δύσκολο για τις τοπικές κοινότητες να αμφισβητήσουν την καταστροφή τους».
Μεταξύ άλλων το Πεκίνο έχει θεσπίσει πιο αυστηρούς κανονισμούς για τη θρησκευτική λατρεία και τα φαινόμενα φανατισμού, ενώ ήδη έχει απαγορευθεί σε ανήλικους να πηγαίνουν σε τζαμιά.