Μέγα πλήθος με μάτια βουρκωμένα στην Εύβοια για το σκήνωμα του θαυματουργού αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Μέγιστη στιγμή για τους χριστιανούς η επιστροφή τμήματος της δεξιάς χειρός του, η οποία επανενώθηκε με το σκήνωμα

Must Read

Με τα μάτια βουρκωμένα από το δέος και με βαθιά κατάνυξη, όσοι πιστοί ελπίζουν σε ένα θαύμα συνέρρευσαν κατά εκατοντάδες στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, για να τιμήσουν τη μνήμη του θαυματουργού οσίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου.

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, πλήθος κόσμου ξεκίνησε από χθες τα ξημερώματα με τα πόδια από τα Ψαχνά, ακόμη και από τη Χαλκίδα, και έφτασε στο Προκόπι της βόρειας Εύβοιας προκειμένου να εκπληρώσει τα τάματά του. Το πρωί τελέστηκε το αρχιερατικό συλλείτουργο και ακολούθησε η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του οσίου Ιωάννη με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.

Μέγιστη στιγμή για τους απανταχού χριστιανούς αποτέλεσε η επιστροφή τμήματος της δεξιάς χειρός του αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, η οποία επανενώθηκε με το άφθαρτο σκήνωμα. Η άφιξη της χειρός στον ιερό ναό έγινε το απόγευμα της Κυριακής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου, αλλά και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, με το συγκινημένο πλήθος που κατέκλυσε το ναό εν όψει της γιορτής του αγίου να παρακολουθεί συγκινημένο τη λαμπρή τελετή.

Πρόκειται για ένα τμήμα (μέρος της παλάμης και των δακτύλων) που είχε καταλήξει σε μια οικογένεια, η οποία το φύλαξε με ευλάβεια και αγάπη επί δεκαετίες.

Επέτειος

Με αφορμή τη φετινή επέτειο των 100 ετών από την έλευση του ιερού σκηνώματος στην Εύβοια από το Προκόπι της Καππαδοκίας, η οικογένεια αυτή αποφάσισε να το παραχωρήσει στο ιερό προσκύνημα, ώστε να γίνει η επανένωση του χεριού με το υπόλοιπο σκήνωμα. Ενα άλλο τμήμα από το δεξί χέρι του αγίου δωρήθηκε το 1881 στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Ορους για τη συνδρομή της στην κατασκευή του Ιερού Ναού Aγίου Ιωάννη του Ρώσσου στην Καππαδοκία και βρίσκεται ακόμη εκεί.

Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος όσο ήταν εν ζωή. Οταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιό του και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραμικρό!

Κειμήλιο

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924, οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Οταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο και έστησαν τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.

Ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ο οποίος θεωρείται θαυματουργός, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην ίαση ασθενειών, γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από ευλαβείς και ενάρετους γονείς. Κατετάγη στον στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711), κατά τη διάρκεια του οποίου αιχμαλωτίστηκε. Στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχος) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Ομως ο άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου, με αποτέλεσμα εκείνος να τον αφήσει να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα, των οποίων τη φροντίδα είχε αναλάβει, έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε το υπόλοιπο του βίου του, έως τις 27 Μαΐου 1730, οπότε αναπαύτηκε σε ηλικία 40 χρόνων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Για τους εμπαθείς αθέους οι οποίοι ασχολούνται με άρθρο που δεν τους αφορά, ταιριάζει η ρήση του Μέγιστου Φιλοσόφου Πλάτωνα: ”Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι’ αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει”. Πλάτων : Φιλόσοφος (427-347 π.Χ.)

    • Άντε ρε πιόνια του συστήματος να πάτε να ξεβρομίσετε την μπίχλα σας που έχετε και άποψη περί ορθόδοξου Χριστιανισμού και αναμασάτε την φτυσμένη τσίχλα των δήθεν θρησκευτικών ελευθεριών που σας “την” βάζουν στο στόμα αυτοί που σας φέρνουν και τους “καλούς μουσουλμάνους”. Ζώα της νεοτερικότητας που γεννηθήκατε σκλαβάκια του smartphone σας που ανάθεμα και να ξέρετε την PST λειτουργία του…

  2. Το να προσκυνάμε ΠΤΩΜΑΤΑ δεν έχει τίποτα το Χριστιανικό. Ούτε οι παγανιστές δεν τα έκαναν αυτά. ΝΤΡΟΠΗ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προσκυνάτε ΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ, ΧΕΡΙΑ, ΠΟΔΙΑ κλπ

    • Προφανώς δεν πιστεύετε σε τίποτα για να αποκαλείτε τον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ με αυτό τον τρόπο. Άρα λοιπόν τι σας ενοχλεί που εμείς τον πιστεύουμε και τον προσκυνούμε? Σας θίξαμε την αξιοπρέπεια? Σας βρίσαμε? Σας ζητήσαμε λεφτά? Μην μπερδεύετε τα Άγια με ένα μέρος των παπάδων και μην μηδενίζετε τα πάντα γιατί στο τέλος αυτομηδενίζεται η αξία των λεγόμενων σας

    • Ανοίξε τα μάτια της ψυχής σου καί θα δεις θαύματα άπειρα τά θαύματα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου Μεγάλη η Χάρι του.

  3. Ως Χριστιανός Ορθόδοξος και ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, σέβομαι την ελευθερία σας να γράφετε και να πιστεύετε ότι θέλετε. Εσείς τι σέβεστε με το να προσβαλετε? Δεν θέλω να σας πω, πως χαρακτηρίζεται η στάση σας… Δεν θα το δεχτείτε εξάλλου. Ο νοών νοειτω

    • Ποιος σε προσέβαλε ; Κακώς έγινε ολόκληρο άρθρο σε ειδησεογραφικό σάιτ για κάτι τέτοιο.Εχουν καλυφθεί όλα τα άλλα ζήτηματα οπότε κάναμε είδηση και αυτή την ιστορία.Οσο και να μη σου αρέσει όλο αυτό το πλήθος κόσμου τρώει τα πάντα αναζητά , δεν αναζητά ούτε κρίνει οτιδήποτε οπότε μετά , στις οποίες εκλογές κατάπινει την μπαρουφα που του πασάρουν τα κανάλια και βγαίνει 40%.
      Όταν η μεγαλύτερη επιχειρηση της χώρας (εκκλησία) βάλει το χέρι στην τσέπη πραγματικά για τον κόσμο που την ακολουθεί να το συζητήσουμε.Αλλιως κάνει απλά εμπόριο ελπίδας.Ααα και που και που αγιοποιεί κάνα δολοφόνο όπως τον Κωσταντίνο.

      • Εύγε Λέων, έτσι και ξανάρθει ο Χριστός στη γή αυτοί οι ίδιοι οι παπάδες θα τον ξανασταυρώσουν μη και τους χαλάσει τη μπίζνα !

  4. ¨Οποιος συμφωνεί με αυτά πού γράφει τό άρθρο ,η είναι ΒΛΑΞ η μέρος
    τού αρρωστημένου θρησκευτικού συστήματος !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This