Ο διεθνής διαιτητής, Τάσος Σιδηρόπουλος, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για την διαχείριση του τελικού Κυπέλλου από την Φραπάρ, τάχθηκε υπέρ των Ελλήνων διαιτητών και εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αναλάβει αρχιδιαιτητής.
«Οταν συναντιόμαστε στα σεμινάρια η πρώτη ερώτηση είναι «όλα καλά στην Ελλάδα;». Η εντύπωση είναι αρνητική γιατί υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο μας δείχνουν με το δάχτυλο, ενώ δεν είναι όλα στραβά. Το πρωτάθλημα μας ήταν ανταγωνιστικό, ίσως το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη, όμως, κάποια γεγονότα το αμαυρώνουν» είπε αρχικά.
Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέχεια:
Για την Φραπάρ: «Την γνωρίζω γιατί συναντιόμαστε στα σεμινάρια. Παίζει σε ένα καλό πρωτάθλημα, το γαλλικό, είναι ελίτ στις γυναίκες. Είναι έμπειρη, όμως οι τελικοί θέλουν άλλη διαχείριση. Είναι άλλος ο διαιτητής που διαιτητεύει και άλλος που μανατζάρει. Κάποιες φορές πρέπει τον τελικό να τον μανατζάρεις. Υπάρχουν κάποιες κάρτες που θα μπορούσε να αποφύγει και για τις δύο ομάδες, για να ευχαριστηθούν περισσότερο τον αγώνα και οι δύο ομάδες. Θα την έβαζα κακή βαθμολογία στη διαχείριση του παιχνιδιού. Δεν έχει να κάνει με την Φραπάρ, αλλά με τον οποιοδήποτε διαιτητή που στο τέλος κυνηγιέται από παίκτες, παράγοντες και φιλάθλους.
Τα ζυγίζεις, γιατί είναι θέμα εμπειρίας ένας τελικός. Μετά από καιρό μπορείς να καταλάβεις κάρτες που δεν μπορείς να αποφύγεις και στιγμές διαπληκτισμού, όπως αυτή του Κώτσιρα με τον Ζαμόρα, που μπορείς να πας με μία αυστηρή σύσταση και όχι με δύο κάρτες. Ένας διαιτητής με εμπειρία γι’ αυτό κρίνεται».
Για την κόκκινη του Νταρίντα: «Είναι καλό να μην κρίνω. Δεν μπορώ να μιλήσω για μία διαιτητή και λόγω θέσης, ως εν ενεργεία διαιτητής. Κάνω ένα γενικό σχόλιο. Λέω μόνο ότι μία διαιτητής με εμπειρία θα ήταν αλλιώς, η Φραπάρ δεν είχε εμπειρία από το ποδόσφαιρο της χώρας μας».
Για την επίθεση που δέχθηκε στο τέλος, αν και γυναίκα διαιτητής: «Δεν θυμάμαι να έχω δει επίθεση ξανά. Μπορεί στο εξωτερικό να έχει γίνει σε χαμηλότερο επίπεδο. Εγώ δεν ξεχωρίζω άντρα από γυναίκα, αν θέλουμε ισότητα. Η οντότητα διαιτητής από την στιγμή που έχει επιλέξει να είναι σε αυτό το επίπεδο, δεν πρέπει να δέχεται επίθεση. Ούτε τους άντρες διαιτητές τους βρίζουν γιατί θα αποβληθούν. Εμένα δεν μου άρεσε που για 7η συνεχόμενη χρονιά δεν παίζει στον τελικό Κυπέλλου Έλληνας διαιτητής. Στον αγώνα του Σαββάτου τους επηρέασε μόνο αρνητικά η γυναίκα διαιτητής. Δείτε πόσες φορές πήγαν πάνω της για να αλλάξει απόφαση. Καταλαβαίνω την πίεση των παικτών, φταίνε και οι ποδοσφαιριστές. Από την στιγμή που η Φραπάρ παίζει σε αγώνες αντρών σημαίνει ότι βγάζει όλα τα τεστ, είναι πολύ γυμνασμένη».
Για τους Έλληνες διαιτητές: «Οι Έλληνες είναι έτοιμοι για ντέρμπι. Πρέπει και οι ίδιοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους και να αποδείξουν ότι η εντύπωση που υπάρχει είναι λανθασμένη. Τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα λάθη γίνονται από ξένους. Ευελπιστώ να είμαι και τα επόμενα χρόνια ενεργός, ο κανονισμός μου το επιτρέπει. Είναι σαφής. Κατ’ εξαίρεση οι ελίτ μπορούν να σφυρίζουν και μετά το 45ο έτος τους. Εγώ νιώθω ότι μπορώ να συνεχίσω για άλλα πέντε χρόνια. Ίσα-ίσα, εγώ έχω παίξει με την κ. Κουρομπύλια και είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Οι Έλληνες σταθήκαν όπου έπαιξαν στο ύψος των περιστάσεων.
Δώσαμε δικαιώματα οι Έλληνες διαιτητές. Όμως, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Με την έλευση του VAR οι Έλληνες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Θυμάστε κάποιον αγώνα τελευταία να τον επηρέασε Έλληνας διαιτητής; Σε αντίθεση με τους ξένους που πολλάκις έχουν επηρεάσει αποτελέσματα. Επειδή διευθύνω και αγώνες στο εξωτερικό κάποιοι ξένοι δεν είναι για ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Ο νούμερο 1 ρέφερι, ο Μαρτσίνιακ, καταλόγισε οφσάιντ κατά της Μπάγερν, που τελικά δεν ήταν, στερώντας της το δικαίωμα να πάει τον αγώνα στην παράταση. Μιλάμε για τον κορυφαίο. Όσοι είναι επιλογή στο EURO τους απαγορεύτηκε να πάνε σε άλλα πρωταθλήματα. Δεν πήγα καλά σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, το ξέρω. Αν είναι ένα ματς να κρίνει την συμμετοχή στο EURO, δεν θα έπρεπε να πάει ούτε ο κ. Μαρτσίνιακ με το λάθος που έκανε.
Δεν συμμετέχουμε σαν Έλληνες στη χώρα μας, πως να έχουμε διεθνή εκπροσώπηση; Ο Μπένετ προσπάθησε, αλλά τελικά παραιτήθηκε γιατί με επέλεξε για ντέρμπι. Έκανε τη επιλογή του και την στήριξε. Σαν στάση ζωής αυτό είναι το σωστό. Από την Ομοσπονδία περιμένουν το πράσινο φως. Μία μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να είναι Έλληνας στο χορτάρι και ελίτ στο VAR. Είναι καιρός να κάνουμε την μετάβαση. Εχουν περάσει 6-7 χρόνια. Παράπονα θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι να έχουν βάση».
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει αρχιδιαιτητής: «Κακώς με βλέπετε στην Ένωση διαιτησίας, όταν σταματήσω και κάνει την επιλογή η Ομοσπονδία και οι συνθήκες είναι ώριμες θα ήθελα αναλάβω αρχιδιαιτητής. Θέλω κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα δουλέψω, δεν μπορώ να γίνω διεκπεραιωτής. Δεν μπορώ να λέω Έλληνες διαιτητής και αφού αναλάβω να φέρνω ξένους. Θέλω η δουλειά μου στο τέλος να αφήσει και πέντε διαιτητές. Διαφωνώ με την έλευση των ξένων. Ήταν απαραίτητη κάποτε η αποσυμπίεση λόγω κάποιων γεγονότων, αλλά πάει πολύς καιρός.
Το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνα θα ήταν να πιέζω τους διαιτητές για ισότητα και όσοι δεν ήταν καλοί θα έμεναν στην άκρη. Οταν φτιάχτηκε το πρωτόκολλο του VAR υπήρχε μία μπάρα επέμβασης. Εχω πει, ότι υπάρχει μία φάση που δίνεται στο γήπεδο. Ο VAR επεμβαίνει στο ξεκάθαρο λάθος, όταν η φάση είναι συζητήσιμη δεν επεμβαίνει. Ο VAR ήρθε να διορθώσει τα μεγάλα λάθη και νομίζω ότι το κάνει. Πολλά γήπεδα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το goal line technology και το αυτόματο οφσάιντ. Στην Ελλάδα τα περισσότερα είναι δημοτικά και χαμηλά».
Ο κόουτς της Καλλιθέας (επέστρεψε στα σαλόνια), Αλέκος Βοσνιάδης, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για την εξέλιξη του τελικού Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη, κάνοντας λόγο για ένα μέτριο ματς που θα ξεχάσουμε γρήγορα.
«Είναι πολύ κακή εικόνα αυτή που είδαμε στο τέλος με την Φραπάρ, αλλά κακό είναι ότι οι δύο ομάδες έπαιξαν και σε άδειο γήπεδο, ούτε αυτή είναι καλή εικόνα. Για τις κάμερες δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται, εμείς μένουμε σε αυτό που είδαμε, και το άδειο γήπεδο σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα. Σε όλα τα γήπεδα του κόσμου οι τελικοί είναι γιορτή. Πολλά στην Ελλάδα έχουν πάψει να είναι γιορτή. Εκείνη την ημέρα είχε άλλους δύο τελικούς στην Ευρώπη που τους ζηλέψαμε» είπε αρχικά και συνέχισε:
«Ήταν ένα μέτριο ματς που θα το ξεχάσουμε γρήγορα. Είχε πολλά νεύρα, διακοπές και σφυρίγματα. Δεν απέκτησε ταχύτητα. Δεν υπήρχαν φάσεις, στο πρώτο ημίχρονο ήταν δύο, από μία για κάθε ομάδα. Με την κεφαλιά του Φαμπιάνο και του Μαντσίνι και οι δύο από στατικές φάσεις. Στο 50′ ήρθε η αποβολή του Παναθηναϊκού.
Υπήρχε πολύ άγχος. Παιζόταν η θέση της Ευρώπης και ένας τίτλος για τον Άρη. Και οι δύο πήγαν χωρίς ψυχολογία. Ο Παναθηναϊκός είχε έρθει τέταρτος και ο Άρης είχε χάσει ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που εμείς που είμαστε από τη Θεσσαλονίκη ξέρουμε τι σημαίνει. Δεν τόλμησαν οι δύο ομάδες. Πάτησαν πάνω στο αρχικό τους πλάνο και σαν βάση είχαν να μην γίνου λάθη. Οι αποβολές ανάγκασαν τους προπονητές να πάρουν αποφάσεις.
Μετά την αποβολή του Κώτσιρα, ο Άρης έκανε τη φάση με τον Ζαμόρα που δεν εκτέλεσε από κοντά. Μετά την δεύτερη αποβολή, το παιχνίδι γύρισε και είχε το πάνω χέρι ο Παναθηναϊκός. Μετέφερε το παιχνίδι από την αριστερή πλευρά, μετά το 80′ έκανε κάποια σουτ, αλλά η μεγάλη φάση ήρθε στο τέλος. Έτσι όπως πήγε το ματς δείχνει ότι βγήκε στον Παναθηναϊκό η αλλαγή με τον Κόντη στον πάγκο. Αλλά και ο Άρης μπορούσε να είχε προηγηθεί, ήταν ένα κλειστό παιχνίδι».
Για τον τελικό του Conference League σημείωσε: «Είναι μέσα στην Αθήνα το παιχνίδι και άνοιξε συζήτηση ότι ο Ολυμπιακός παίζει στη Φιλαδέλφεια. Νομίζω δεν θα γίνει τίποτα και θα δούμε ένα καλό παιχνίδι. Από τη μία ο Ολυμπιακός έκανε μεγάλη στροφή με τον νέο προπονητή, είχαμε πει σε άλλη συζήτηση ότι είχε μείνει πίσω. Βρήκε αυτοί που έπρεπε στους παίκτες και τον πίστεψαν. Ο νέος προπονητής γιγάντωσε παιχνίδι με παιχνίδι την ομάδα. Δεν μπορούσε να πρεσάρει και δεχόταν εύκολα γκολ, αλλά κατόρθωσε να φτάσει στον τελικό. Είναι 50-50. Έχει πίστη και ορμή ο Ολυμπιακός. Παίζει με μία ιταλική ομάδα που παίρνει αποτελέσματα μετά το 80′, άρα, και να του πάει καλά το ματς πρέπει να προσέξει πολύ μέχρι το φινάλε. Ευχή είναι να πάρει μία ομάδα μας ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο».