Guardian: Πράκτορας της Μοσάντ απείλησε εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Must Read

Την επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου φέρεται να απείλησε πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου.




 

Οι μυστικές επαφές του Yossi Cohen με την τότε εισαγγελέα του ΔΠΔ, Fatou Bensouda, έλαβαν χώρα τα χρόνια που προηγήθηκαν της απόφασής της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε το 2021, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο διάδοχος της Bensouda, Karim Khan, ανακοίνωσε ότι ζητούσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιαχου, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στη Γάζα.




 

Η απόφαση του εισαγγελέα να ζητήσει από το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς, είναι ένα αποτέλεσμα που το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ φοβόταν εδώ και καιρό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Προσθέτει, ότι η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έλαβε χώρα όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του εγκρίθηκαν σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο αποτελούσε απειλή για διώξεις κατά στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Μια άλλη ισραηλινή πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Bensouda δήλωσε ότι ο στόχος της Μοσάντ ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να την επιστρατεύσει ως κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή με γνώση της επιχείρησης δήλωσε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Ο Κοέν, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Νετανιάχου εκείνη την εποχή και αναδεικνύεται σε πολιτική δύναμη από μόνος του στο Ισραήλ, ηγήθηκε προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ σε μια σχεδόν δεκαετή εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Bensouda είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ σχετικά με τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον όλο και πιο επίμονο και απειλητικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς του.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This