Ευρωεκλογές: Αυτές οι χώρες ψηφίζουν – Εκατομμύρια πολίτες τρέχουν στις κάλπες

Must Read

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες, αφού οδεύουμε προς την τελική ευθεία πριν από την κάπλη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, με τα κόμματα να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, ώστε να «κερδίσουν» τους νέους ψηφοφόρους, τους αναποφάσιστους αλλά και τους αποηγοητευμένους.

Λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) συγκέντρωσε ορισμένα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις εκλογές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι σε 27 χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές, ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διεξαχθεί από τις 6-9 Ιουνίου σε όλες τις χώρες-μέλη, σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε χώρα.

Πρώτοι στην εκλογική διαδικασία θα είναι οι Ολλανδοί, στις 6 Ιουνίου. Θα τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία στις 7 Ιουνίου. Οι εκλογείς στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία ψηφίζουν την επομένη, 8 Ιουνίου. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Ποιοί ψηφίζουν και ποιοί ψηφίζονται;

Το κατώτατο όριο ηλικίας ποικίλλει ανά χώρα, όμως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επικρατήσει η πολιτική που θέλει δικαίωμα ψήφου να έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη. 

Βέβαια, για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανήλικοι έχουν επίσης το δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς η ηλικία ψήφου για τις ευρωεκλογές έχει μειωθεί από τα 18 στα 16 έτη. Ως εκ τούτου, οι εκλογείς έχουν αυξηθεί στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, από περίπου 61,5 εκατ. το 2019 σε λίγο κάτω από 65 εκατ. φέτος.

Την ίδια ώρα, συνολικά 720 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα εκλεγούν, μεταξύ πολλών χιλιάδων υποψηφίων. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι λιγότερα αυτή τη φορά, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης του κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που προτείνει σχέδια νόμου για εξέταση, τροποποίηση ή ακόμη και απόρριψη από τους άλλους δύο θεσμούς- δεν εκλέγεται. Αποτελείται από 27 Επιτρόπους περιλαμβανομένου του/της προέδρου της Επιτροπής, ο καθένας από τους οποίους διορίζεται από τη χώρα του/της μετά τις ευρωεκλογές.

Η έδρα του Ευρωκοινοβουλίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δύο έδρες, στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και στο Στρασβούργο (Γαλλία). Τις περισσότερες φορές η ολομέλεια συγκαλείται στο Στρασβούργο για την ψήφιση νόμων, ενώ οι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες γίνονται συνήθως σε καθημερινή βάση για άλλα κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως με τη Συνθήκη της Ρώμης του 1957 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή η ομάδα χωρών χρησιμοποιεί το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες χώρες έγιναν σταδιακά μέλη της από τότε. Η πιο σημαντική διεύρυνσή της σημειώθηκε το 2004 με την προσχώρηση 10 χωρών, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας. Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει αποχωρήσει.

Ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 χωρών μελών συνολικά είναι λίγο κάτω από 450 εκατομμύρια. Οι χώρες έχουν όλες μαζί ένα ΑΕΠ που φθάνει σχεδόν τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ και οι εμπορικές ανταλλαγές τους αντιστοιχούν περίπου στο 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This